DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Przepis na żurek w klasycznym, tradycyjnym wydaniu z białą kiełbasą i jajkiem. Dla mnie najpyszniejszy jest śląski chudy żur, taki postny, piątkowy – taki,. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek.
UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I WĘDZONYM BOCZKIEM. Do garnka wkładakiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę i cebulę (jedną) oraz listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i łyżkę przyprawa uniwersalna. Wszystko zalewam szklankami wody i gotuję na małym ogniu około minut. Dobry żurek powinien być odpowiednio kwaśny, gęsty, pachnący majerankiem. Do jego przygotowania użyj białej kiełbasy.
Sprawdzi się także wędzony boczek albo żeberka, ale biała kiełbasa nada mi wyjątkowego charakteru. Składniki na 8-porcji: ok. Gdy warzywa będą miękkie, wywar przecedzamy i wlewamy do niego zakwas. Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych.
Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim. Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego. Zupy Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami.
Na Wielkanoc żurek lub barszcz biały to podstawa. Ile kuchni na Śląsku tyle jest przepisów na żurek, ale każdy ugotowany żurek jest smaczny,. Od kilku dni w mojej lodówce gościła butelka na oko całkiem sensownego zakwasu na żur. Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą.
Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić. No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek. Oj, aj, ech i takie tam.
Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 2stopni C piekarnika. Piec przez około minut aż się zrumieni. Podawać z cebulą zeszkloną na oleju lub na oleju z dodatkiem pokrojonego boczku wyjętego z wywaru. Lista przepisów na żurek z białą kiełbasą i jajkiem z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Pierwszym krokiem będzie zalanie grzybów odrobiną wywaru i odstawienie ich na ok. Następnie kroimy kiełbasę w grubą kostkę, zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i całość gotujemy około minut. Blyskawiczny w wykonaniu, przepyszny! Danie gotowe w minut. Doo tego gwarantuje, ze bedziecie zachwyceni :-) min łatwe przystępne.
Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Podajemy przepis na szybki, prosty żurek z białą kiełbasą. Z tak bogatą wkładką zmienia się rzeczywiście w bardzo treściwe danie;) Podaję na gorąco, czasem z ziemniakami (ugotowanymi w zupie), czasem z chlebem, ale zawsze z wędzonką oraz.
Zobacz przepisy na najlepsze żurki! Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Do garnka wlej wodę i żurek z butelki, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i surową białą kiełbasę. Całość gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo.
Ostudzone jajka obierz ze skorupek. Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.