Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Tradycyjny żurek domowy.
Staropolska kuchnia ma w swoim dorobku wiele dań, które pomimo upływu lat wciąż cieszą się niesłabnącą popularnością. Wśród nich jest oczywiście tradycyjny żurek domowy. Zapamiętaj dobrze przepis na niego, bo nieraz może wybawić cię z kulinarnej opresji.
Jajka ugotowane na twardo i polska kiełbasa. Pyszny żurek z białą kiełbasą to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Każda gospodyni ma swój sposób, aby uczynić tę zupę niepowtarzalną i wyjątkową.
Mimo to warto poznać różne przepisy, aby poszukać inspiracji. Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach. Zagotuj szklanki wody, dodaj grzyby, cebulę i czosnek, lekko posól. Przepis na Żurek tradycyjny.
Jak zrobić Żurek tradycyjny Doskonała zupa nie tylko na Wielkanoc. Najczęściej żurek podaje się z białą kiełbasą i jajkiem. Sekretem udanej zupy jest dobrej jakość zakwas (najlepiej własnej roboty), choć i sklepach można dostać całkiem smaczne.
Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem. Trudno wyobrazić sobie Święta Wielkanocne bez żurku na zakwasie, przyprawionego czosnkiem i pachnącego majerankiem, podanego z kiełbasą i jajkiem. Polskie, tradycyjne zupy mają naprawdę wyjątkowy smak.
Warto przyrządzać je nie tylko od święta. Gdybym miał kiedyś wylądować na bezludnej wyspie i do końca życia jeść tylko jedną zupę, to z pewnością byłby to żurek! Zobacz przepis na tradycyjny wielkanocny żurek. Możesz go podać zarówno na wielkanocne śniadanie, jak i podczas póżniejszego spotkania rodzinnego.
Wielkanoc coraz bliżej, więc powoli kompletujemy idealne przepisy na świąteczną ucztę. Jedną z tradycyjnych potraw, która króluje na wielkanocnym stole jest właśnie żurek. Zupy są bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni. Jedna z nich nawet króluje na stole wielkanocnym.
Bez niego nikt nie wyobraża sobie prawdziwego, tradycyjnego wielkanocnego śniadania. Uwielbiamy tą gęstą i aromatyczną zupę o lekko kwaśnym smaku. Jeśli zakwas jest domowy, wlać płynną część, mąkę, szczególnie jeśli jest gruboziarnista, zostawić. Dzisiaj zapraszam na żurek wielkanocny wegetariański i taki klasyczny, domowy, wręcz tradycyjny z białą kiełbasą.
Do gorącego bulionu dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, namoczone wcześniej i pokrojone w kosteczkę grzyby (razem z wywarem), przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty) oraz posiekany czosnek. Włoszczyzne i cebulę obrać umyć i drobno pokroić. Pokaźny zbiór przepisów.
Zalać wodą w garnku, dodać liśc laurowy i ziarna przypraw. Gotować na małym ogniu ok. Do wywaru dodać zakwas, zagotować. Przyprawiać do smaku majerankiem oraz solą. Bardzo prosto o ile masz w domu zakwas żytni :) Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyraźny w smaku.
Jak pisze autorka tradycyjnego przepisu: Jest to bardzo zdrowa i posilna zupa, stanowi podstawę pożywienia naszego ludu. Magdy Gessler to z pewnością najsmaczniejsza propozycja na wielkanocny stół. Poznaj tajniki przepisu na żurek słynnej restauratorki.
Zasmakuje wszystkim gościom! Zakwas: Mąkę rozrobić z odrobiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.