środa, 13 stycznia 2016

Biszkopt rzucany z 3 jaj

Biszkopt rzucany z 3 jaj

Ciasta wyszło bardzo dużo, ubijalam mikserem planetarnym. Podczas pieczenia temp 1stopni, biszkopt wyrósł ponad formę najbardziej brzegami, środek nie bardzo chciał urosnąć. Po rzuceniu biszkopem pojawiły się pęknięcia i się zapadł. Ja nie pokuszę się o dokładne tłumaczenie, dlaczego tak się dzieje – trzeba przyjąć to na wiarę #128578; Faktem jest, że biszkopt rzucany to hit w mojej kuchni i jest to jeden z najlepszych biszkoptów jakie jadłam.


Przepis pochodzi z niezastąpionych Moich Wypieków. Składniki: jajek w temp. Następnie umieścić w uchylonym piekarniku i pozostawić do wystudzenia.


Ostudzony można przekroić nawet na blaty. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Skarbiec Kulinarny. Wykorzystywany do tortów może być przygotowywany na kilka sposobów. Dla mnie najlepszy biszkopt do tortów. Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;.


Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć. W tym przypadku również nie zapomnij odczekać, aż ciasto całkowicie odparuje. Początkowo zaznacz płytkimi nacięciami grubość twoich blatów do tortu, aby były równe. Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty.


Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika.


Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekładać ulubionymi masami. Na ciasto potrzebujemy: – jajek, – łyżek cukru, – łyżek mąki. Jednym z patentów na dobry biszkopt jest trzymanie jajek w temperaturze pokojowej przez około godziny przed pieczeniem.


Jeśli tort będzie jedzony w sobotę, to biszkopt można upiec już we wtorek. Do krojenia używam noża strunowego, dzięki czemu nie mam poszarpanych blatów. Cukier dodajemy do sztywnej piany. Mój ulubiony, jak na razie, przepis na biszkopt kakaowy - biszkopt rzucany kakaowy (przepis na zwykły biszkopt rzucany znajduje się tutaj).


Biszkopt rzucany z 3 jaj

Taki biszkopt piekę kiedy potrzebuję spód pod sernik na zimno lub piekę sobie cienkie blaty to tortu. Nie zdarzyło mi się jeszcze aby nie wyszedł, mi zawsze wychodzi, a jest tak pyszny, że syn uwielbia go na sucho. Biszkoptu rzucanego używam głównie do tortów, ale świetnie się sprawdzi w innych ciastach.


Weronika Domogród 433views. Nie opada, a smakuje wyśmienicie! Biszkopt bardzo kakaowy, puszysty, prosty w przygotowaniu. Tym razem biszkopt robiłam z jaj na dwie tortownice 20. Tylko składniki a takie cudne ciasto.


Przeważnie wysokie biszkopty robi się z sześciu jaj ale ja od wielu lat piekę wysoki biszkopt z czterech jaj. Ciasto bardzo szybko się przygotowuje a najważniejsze jest dobre ubicie całych jaj. Piekę go przeważnie w formie do tortów o ile to będzie ciasto tortowe, albo w podłużnej, mniejszej formie, również do ciast. O przepis na wersję bezglutenową zostałam poproszona przez jedną z mam dziecka uczulonego na gluten, jajka kurze i nabiał!


To dość duże wyzwanie, ale udało się! A biszkopt rzucany kakaowy nie jest od tej reguły wyjątkiem. Nie bójcie się rzucić wypieku na blat - to działa! Blog dla mam, kobiet (i nie tylko), pasjonatów kuchni i amatorów - o dobrym jedzeniu i gotowaniu dla przyjemności.


Boków NICZYM nie smarujemy. Wkładamy do nagrzanego na 1C piekarnika na ok. Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem.


W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut ) Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z tortownicą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. Witam robię zawsze biszkopt jasny z tego przepisu ( dodaje tylko mniej cukru bo jak dla mnie za słodko) i wychodzi idealnie ale dziś zrobiłam biszkopt kakaowy z tego przepisu na jaj i opadła pianą już podczas mieszania jaj z mąką i kakao #128577; zmieszalam mąkę z kakao i dodawałam w dwóch partiach przez sitko i mieszkałam. Katarzyna Rzepecka ciasta, Na słodko 17. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo długo szukałam idealnego przepisu na biszkopt. Po wielu nie udanych próbach zaczęłam nawet prosić mamę czy teściową by upiekły mi biszkopt jako bazę na ciasto.


No zawsze tragedia mi wychodziła i się już. To tylko składniki, jajka, mąka i cukier:-). Sukces polega na prawidłowym ubiciu jajek , a po upieczeniu, opuszczeniu z wysokości foremki z biszkoptem na podłogę. Podobnie jak klasyczny biszkopt rzucany jest bardzo wysoki, puszysty, a dzięki rzucaniu nim o podłogę jest równy jak stół, a wszystko to bez dodatku jakichkolwiek spulchniaczy! Ten biszkopt z łatwością podzielimy na grubsze lub cienkie blaty, jeśli chcemy podzielić go na – blaty musimy zwiększyć.


Piekarnik nagrzać do 1stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest! Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty