Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jeśli lubisz słodkości,. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem.
Pierwszy raz w życiu piekłam makowiec zawijany i wyszedł super! Proponuje jednak skusić się na zrobienie masy makowej z przepisu. Orginalnie w przepisie jest podany sposob przygotowania masy makowej ;ja poszlam na latwizne i uzywam gotowej masy z puszki (po dodaniu bialek troche dosladzam). Ciasto na tej pyszny makowiec zagniatamy wieczorem poprzedniego dnia i wstawiamy do lodówki.
Po wyrośnięciu pieczemy. W międzyczasie przygotowujemy masę makową lub używamy gotowej masy makowej wcześniej osuszonej w piekarniku (czytaj wskazówki poniżej). Ciasto można wyrobić mikserem planetarnym (hakiem) lub w maszynie do.
Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra.
Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Nie wszyscy jednak mają. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Przepis na makowiec zawijany.
Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego.
Zrobilam makowiec z Pani przepisu ale niestety mi nie wyszedl ( ale to byl moj pierwszy raz), bylo za duzo masy makowej a za malo ciasta, i chyba ta masa makowa byla za bardzo mokra (mimo ze staralam sie ja dobrze odsaczyc z wody i tez przeciez wyparowala podczas pieczenia). Wykonany z dodatkiem gotowej lub własnoręcznie zrobionej masy makowej jest przepyszny. Sprawdź, jak wykonać to ciasto w swojej ulubionej wersji! Dobrze odsącz i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia.
Możesz też użyć gotowej masy makowej. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, białka ubite na pianę, bułkę tartą, pokrojone bakalie i rodzynki. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy).
Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler.
Witam, czytałam, że w przypadku gotowej masy makowej można zrezygnować z cukru, ale czy należy dodawać roztopione masło z miodem? Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego.
Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Ciasto drożdżowe zagniatamy (mikserem z hakiem) wieczorem i wstawiamy od razu do lodówki na całą noc (nie zostawiamy do wyrośnięcia), w tradycyjnym zagniatamy ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia i od razu zwijamy i pieczemy. W makowcu zwijanym część masy makowej też przygotowujemy wieczorem (mielimy mak dwa razy i dodajemy bakalie). Ciasto z tego przepisu jest gęstsze, mniej puszyste, ale za to świetnie nadaje się do zwijania #128578; Dodaje się do niego dużo żółtek, więc strucla ma piękny kolor. Aby ułatwić sobie pracę i skrócić czas przygotowania możecie skorzystać z gotowej masy makowej, albo użyć gotowy mak mielony (zamiast tego w ziarenkach).
Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Drozdze wymieszac z cukrem oraz mlekiem i odstawic na min. Dodac pozostale skladniki i wyrobic ciasto, dodajac na koniec rozpuszczony tluszcz. Odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce.
Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak. Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy ? Bede wdzieczna za podpowiedz. Domowe makowce, czyli tradycyjne ciasta z makiem. Pieczone głównie na Wigilię i Święta.
Mogą mieć postać strucli (makowiec zawijany) z ciasta drożdżowego lub być uformowane na kształt gwiazdy z nadzieniem makowym. Poniżej znajdziecie przepisy łatwe i nieco trudniejsze, tradycyjne i nowoczesne, takie, które udadzą się każdemu, nawet z gotowej masy makowej. Najczęściej przybierają postać zawijanej strucli z ciasta drożdżowego i maku.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z gotowej masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.