piątek, 8 stycznia 2016

Chleb z mąki razowej

Dzisiaj upiekłam ten chleb zgodnie z Twoimi zaleceniami. Choć byłam dzisiaj na zakupach, wybór rodzajów mąki był mały. Odpowiedz na ten komentarz.


Chleby z samej mąki razowej piecze się raczej na zakwasie, w wersji drożdżowej to trudne zadanie. Być może się nie dopiekł i dlatego. Najlepszy razowy chleb na drożdżach, jaki wyszedł z mojego piekarnika.

Delikatny w smaku z pysznymi pestkami dyni na górze. Dzisiaj miał być wprawdzie chleb lekki, pszenny, ale zagapiłam się i nie miałam pszennej mąki. Zużyłam całą, którą miałam i dodałam inne składniki, tak wi Zobacz więcej. ZOBACZ TAKŻE: chleb zytni.


Wielu z nas lubi smaczny, świeży, chrupiący chleb. W takim razie zamiast konserwować się jak mumie egipskie zjadając kolejne konserwanty, ulepszacze itp. Wystarczy na to poświęcić jeden wieczór w tygodniu a korzyści dla zdrowia będą duże.


Jeśli lubicie chleb, taki aromatyczny, pyszny to chleb żytni jest dla was.

Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę. Chleb orkiszowy razowy na drożdżach. Do chleba można dodać dowolne ziarna.


Ciasto jest łatwe do wyrobienia, a przede wszystkim bardzo szybko rośnie. O zaletach mąki orkiszowej chyba już nie ma co wspominać :). Ekspresowy i prosty chleb razowy pszenno-żytni, na drożdżach, z dużą ilością siemienia lnianego, słonecznika i otrąb.


Jeśli tylko posiadacie składniki, to już za niecałe godziny możecie cieszyć się domowym, pachnącym chlebem! Dodane przez LenaMS w: Tylko o kuchni. Ostatnio szukałam mąki pszennej razowej na jeden chleb.


Wyrośnięty chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. C, następnie temperaturę zmniejszyć do 2stopni i piec jeszcze ok. Pod koniec pieczenia można chleb wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia i dopiec chleb już bez formy. Moim sekretem jest wymieszanie dwóch mąk – pszennej razowej, z żytnią razową.


Dzięki temu chleb nabiera lekkości, a wciąż jest razowy. W momencie, gdy przekazuję Czytelnikom przepis na rynku ogólnie dostępnym znam tylko jednego producenta suszonego zakwasu żytniego. Szukaj więc zakwasu żytniego suszonego marki Dr. Oetker, który pakowany jest w saszetki po gramów.


Mirror Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Lustrzana kuchnia.

Poza tym mam pszenną chlebową (typ 750) i żytnią chlebową (typ 720) oraz graham. Moje pytanie brzmi, czy mogę zamiast pszennej razowej użyć żytniej razowej bądź w ostateczności graham? Smak chleba jest rewelacyjny i pasuje do wszystkich dodatków. Szukałam w Tesco, Carrefurze i nic. Przypadkiem (niestety już po czasie) trafiłam w Intermarche.


Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na godziny. Czynność powtórz jeszcze razy. W sumie zakwas rośnie przez dni. Gotowy zakwas przełoż do dużej miski.


Dodaj 5g mąki żytniej razowej i 5ml przegotowanej, ciepłej wody. Chce się więcej i więcej. Przygotowanie zakwasu rozpoczęłam wieczorem.


Dzień pierwszyDo dużego słoika (l) wsypałam1g mąki i zalałam ją 1ml wody w temperaturze ok 37° C. Pomieszałam drewnianą łyżką, przykryłam gazą, obwiązałam troczkami i odłożyłam w okolicę kaloryfera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty