Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość - mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodane przez Afra w: Tylko o kuchni.
Na tegoroczne święta wymarzyłam sobie dużą choinkę ozdobioną bombkami i pierniczkami. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pierniczki. Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Inaczej niz w przypadku ciasta drozdzowego, ktore wyrabia sie dlugo - po to by gluten mogl sie uporzadkowac!
Nie dodaje proszku do pieczenia (wtedy to sie robi ciasto polkruche). Czasami dodaje troche wiecej makitak by ciasto siie dalo zagniesc. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj (na grubość ok. cm) i za pomocą foremek wycinaj z niego pierniczki.
Wycięte z ciasta pierniczki piecz w piekarniku przez minut w temperaturze 2stopni. Gdy wystygną, zabierz się do dekoracji! Udekorowane pierniczki należy odstaw w miejsce na ok. Gdy masło całkowicie się roztopi, odstawiamy je na bok do wystudzenia() i dodajemy do nich miód i ostudzone masło. Dolewając stopniowo (po łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka).
Dokładnie wyrabiać ręką przez około minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. Foremkami wykrajać pierniczki.
Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, na ok. Co ciekawe próby patyczkowe pokazują, ze ciasto jest „”. Przeprowadziliśmy się i mamy nowy piekarnik. Kasieńko, pierniczki zrobione :) Twój przepis rewelacyjny :) Nie obyło się bez kilku błędów: zajęta rozpuszczaniem miodu przygotowałam składniki i tak się rozpędziłam, że cukier puder dodałam do nich, zamiast do masła i miodu. Jakby tego było mało, zapomniałam o imbirze i dodałam go jak już ciasto było zagniecione.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Ale naprawdę nie za dużo tej wody. Po wyjęciu pierniczki powinny być ciepłe i miękkie, jak tuż po wyjęciu z piekarnika. Następnie owiń pierniczki luźno ręcznikiem papierowym. Jeśli za pierwszym razem Ci nie wyjdzie nie zrażaj się.
Z ciasta powstaje około blaszki z piekarnika ciasteczek. Jeśli pierniczki będą większe to wtedy wyjdzie ok. Bożonarodzeniowych przepisów. Dziś przepis na pierniczki znaleziony na forum cincin. Ciastka robi się w ekspresowym tempie, a w piekarniku za sprawą drożdży rosną jak oszalałe!
Krok 2: Pieczemy pierniki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej pierniczki zachowując spore odstępy. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest odpowiednio wilgotne i nie trzeba już wówczas dodawać za niego dużo tłuszczu (tylko pół szklanki oleju). Bardzo łatwe do zrobienia, ale wymaga staranności w przygotowaniu. Jeśli chcecie, aby te pierniczki zagościły u Was na święta, to powinniście się za nie zabrać już teraz.
Wymagają one bowiem długiego okresu leżakowania. Asiu, tylko jedno przychodzi mi do głowy jeśli chodzi o pierniczki - ciasto mogło być za mało schłodzone. A strucle jak mają dużo maku to bardzo często pękają. Mnie w tym roku też pękły - ta z białym makiem tylko troszkę z boku, ale ta z ciemnym pękła koncertowo - przez sam środek.
Tak przygotowane ciasto można przechowywać przez kilka dni – jeśli akurat coś nam wypadło. Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętej. W dzień, gdy będziemy robić pierniczki, ciasto należy ogrzać do temperatury pokojowej (najlepiej wyjąć je rano z lodówki i zabrać się za pierniczki po powrocie z pracy). Tak żeby nie było wątpliwości.
Za przygotowaniem czegoś na słodko jakoś nie przepadam, ale dla pierniczków robię wyjątek. Przyjaciółka przysłała mi przepis na pierniczki jakieś kilka lat temu i mówi zrób, proste są. Sama dostała go od swojej przyjaciółki i każdego roku przygotowuje je w okresie świątecznym. Czasami było tak, że ciasto było pyszne, jednak ciasteczka po upieczeniu całkowicie zniekształcone.
Miód rozpuszczamy razem z masłem i dodajemy do mąki, następnie dodajemy ciepłe mleko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.