piątek, 29 stycznia 2016

Biszkopt bez proszku

Biszkopt bez proszku

Najlepszy przepis na klasyczny biszkopt. Pieczony bez dodatku proszku do pieczenia, nic nie opadający. Prezentuję biszkopt, który można nazwać idealnym. Jest puszysty, wysoki i prosty - co jest niewątpliwym atutem przy krojeniu go na tort. Rośnie bez proszku do pieczenia.


Cała tajemnica tego cuda tkwi w. Ciasto wychodzi dobre w smaku. Ten niższy to wersja oryginalna bez proszku do pieczenia. Niestety nie urósł jak chciałam.


Do drugiego dałam płaską łyżeczkę proszku i efekt o niebo lepszy - biszkopt wyższy i jak na moje oko bardziej puszysty. To tradycyjny przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia, który zawsze się udaje. Z nim Twoje torty zawsze wyjdą rewalacyjnie! Prosty przepis na biszkopt, który nie upada. Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach!


Zabieg taki zapewnia połowę sukcesu na biszkopt idealny! Kolejna sprawa to bardzo dobre ubicie białek to one unoszą nasz biszkopt i pozwalają na pięknie wyrośnięcia ciasta bez dodatku proszku do pieczenia. Zapraszam do wypróbowania przepisu, jestem przekonana, że pokochacie go tak jak ja. Ten biszkopt idealny zawsze wychodzi idealny :)! Dobrze przygotowany nie potrzebuje proszku do pieczenia, ani innych spulchniających dodatków.


Istnieje wiele odmian biszkoptów. Popularne są biszkopty z dodatkiem tłuszczu (masła lub oleju) lub mąki ziemniaczanej, dzięki której biszkopt lepiej się kroi. PRzepis jest sprawdzony (teściowa tak robi i jej wychodzi). Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach.


Może mieć wiele smaków, np. Można go piec z dodatkami, np. Piekarnik nagrzać do 1stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy gęstą oraz lśniącą pianę. Dodane przez tota w: Tylko o kuchni.


Tak to juz jest z biszkoptem i galaretką. Stosuje taki myk posypuje biszkopt śmietanfixem w proszku i dopiero wylewam tężniejącą galaretkę! Wyrasta ładnie i proszek jest tutaj zbędny. Jeśli ktoś jednak obawia się, że mu ciasto nie wyrośnie to może dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszając go z mąką.


Dodaję olej, by biszkopt był wilgotniejszy i pasował idealnie w strukturze do soczystych truskawek. Biszkopt piekę bez dodatku proszku do pieczenia. Zazwyczaj nie dodaję do biszkoptu proszku do pieczenia, jednak przy przepisie na biszkopt z truskawkami zdecydowałam się dodać proszek, który sprawia, że biszkopt z truskawkami jest lekki jak chmurka i bardzo, bardzo puszysty.


Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;. Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć. Przestrzegam przed zbyt długim ubijaniem białek,a potem przed zbyt długim i zbyt intensywnym łączeniem masy jajecznej z mąką - poprzebijacie pęcherzyki powietrza i ciasto oklapnie :P Do idealnie zrobionego biszkoptu nie potrzeba wcale proszku do pieczenia - lecz mi się to nigdy nie udało.


Biszkopt bez proszku

Bardzo delikatny, miękki, puszysty i lekki jak piórko. W końcu znalazłam idealny przepis na biszkopt na tor t. Ni e może się nie udać, o zakalcu nie ma mowy. Wszystko razem mieszamy. Przygotowany biszkopt przekładamy do formy i pieczemy w temp. Gotowy biszkopt odstawiamy, aby wystygł.


Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na blaty. Podczas pieczenia wytwarzają się bańki powietrza , zapiekają się one w cieście , ale nie znikają. Jeśli tort będzie jedzony w sobotę, to biszkopt można upiec już we wtorek.


Do krojenia używam noża strunowego, dzięki czemu nie mam poszarpanych blatów. Cukier dodajemy do sztywnej piany. Bardzo dziękuję za przepis, bo zależało mi żeby był bez proszku.


Nie opadł, ale nie jest bardzo wysoki, może dlatego, że dałam podstawową ilość składników. Za to w smaku przepyszny! To mój pierwszy biszkopt w życiu. Mam takie pytanie - Ile czasu należy miksować żółtka, tak orientacyjnie?


Na ciasto potrzebujemy: – jajek, – łyżek cukru, – łyżek mąki. Jednym z patentów na dobry biszkopt jest trzymanie jajek w temperaturze pokojowej przez około godziny przed pieczeniem. Moja mama mówiła, że proszku do pieczenia dodaje do biszkoptu ten, co nie umie go upiec.


Piekę bez termoobiegu, dodaję troszkę proszku do pieczenia, a ciasto wygładzam szpatułką. Oczywiście biszkopt wyrównuję, ale chciałabym piec tak idealne jak Twoje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty