poniedziałek, 25 stycznia 2016

Ciasto piernikowe na pierniczki

Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość - mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Szybki piernik Last Minute. Wilgotne ciasto piernikowe, kostka piernikowa przekładana powidłami, z polewą czekoladową.


Wygodne, podzielne ciasto świąteczne. Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Dzięki przyprawom korzennym jest bardzo aromatyczne.


Piernikowe, wilgotne ciasto z dżemem. Polecam wypiek w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Grudzień kojarzy mi się z korzennymi zapachami.


To jest ten czas, kiedy z wielką chęcią sięgam po pierniczki i dodaję przyprawy piernikowej nawet do zwykłej herbaty. Od pierwszych, grudniowych dni nastrajam się na nadchodzące Święta. Uwielbiam kiedy w domu pachnie cynamonem, imbirem i goździkami.


Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Dla mnie były inspiracją na świąteczne prezenty - tym razem Wiktoria zabrała je do szkoły. Są przepyszne, pachnące, lekko twardnieją po upieczeniu, a może bardziej - robią się kruche.


Dolewając stopniowo (po łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką przez około minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. Foremkami wykrajać pierniczki.


Rozwałkować na grubość mm, wycinać foremkami pierniczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku do 1stopni C przez minut.


Bardzo jesienne, do kubka herbaty i niezwykle proste. Lubię takie wypieki ze względu na ich szybkie wykonanie. Ola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga kuchcikola. Możesz dodać również nieco zmielonych orzechów. Dodatkowo użyj sody – dzięki niej pierniczki będą pulchniejsze.


Wyrabiaj ciasto do momentu, aż swobodnie będzie odchodzić od dłoni. Następnie zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki, ponieważ musi się mocno schłodzić. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny.


Ciasto piernikowe na pierniczki

Kiedy piekłam pierniczki to zostało mi nieco luźnego ciasta na dnie miski, w której je wyrabiałam. Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj je na grubość ok. Dziecko niech wycina z niego piernikowe ludziki przy pomocy wykrawacza w kształcie ludzika.


Resztę ciasta zagnieć, rozwałkuj ponownie i wycinajcie z niego ciastka, aż ciasto się skończy. Ciasto, które piecze się w celu tworzenia z niego konstrukcji, jest twarde i ma postać cienko rozwałkowanych arkuszy. W takiej formie piernik nadaje się również na choinkę z piernika oraz ozdoby świąteczne np.


Miękkie pierniczki bez miodu są za delikatne, by pełnić tego typu funkcje. To już ostatni dzwonek na zrobienie ciasta, które ma dojrzewać - tygodni min łatwe przystępne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty