wtorek, 5 stycznia 2016

Miękkie pierniczki świąteczne

Miękkie pierniczki świąteczne

Przyznaję, że nie lubię twardych pierniczków. Zawsze z niecierpliwością czekałam, aż zmiękną lub też jadłam jeszcze ciepłe z piekarnika. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Jeśli tak jak ja w tym roku nie mieliście czasu się wcześniej zdecydować, a myślicie, że już za późno, ten przepis jest dla Was!


Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. W garnku roztopić masło i podgrzać razem z miodem. Odstawić do przestudzenia.


Pierniczki świąteczne - szybkie i miękkie. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, sól, kakao i przyprawę do pierników. Wszystko wymieszać najlepiej rózgą by spulchnić mąkę.


Piekę właśnie w tym momecie, cieszę sie ze znalazlam szybki i tani przepis na miękkie piernczki. Czas przedświąteczny to gorączka zakupów , prezentow i wypieków. Zycze szczęśliwych i zdrowych Świąt!


Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Przy okazji chciałabym podziękować Wam za życzenia świąteczne, przesłane drogą mailową lub zamieszczone w komentarzach, dla mnie i dla moich bliskich. Boże Narodzenie kojarzą się z czasochłonną pracą. Zajrzyj tutaj i poznaj prosty przepis, który Cię urzeknie!


Miękkie, świąteczne pierniczki – przepis. Przepis doskonale sprawdzi się dla osób, które spóźniły się z pieczeniem klasycznych pierniczków, które muszą poleżeć. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość - mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu).


Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepszy przepis na pierniczki świąteczne, które są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale miękkie od razu po upieczeniu. Nie potrzebują leżakowania. Ciasto: Do rondelka przełożyć masło, roztopić na ogniu, dodać cukier cały czas mieszać do rozpuszczenia się cukru.


Zdjąć rondel z ognia dodać miód , przyprawę do piernika, kakao, powidła, jajka i śmietanę , dokładnie wymieszać. Poznaj przepis na miękkie pierniczki – idealne do kosztowania od razu po upieczeniu! Możesz je ozdobić słodką polewą z lukru lub czekolady, a także użyć dowolnej posypki. Ich wypiekanie to wielka frajda nie tylko dla ciebie, ale przede wszystkim dla twoich dzieci.


One przecież najbardziej lubią wycinanie z ciasta różnych kształtów. A świąteczne pierniki mają tę zaletę, że mogą przybierać różnorodne formy. Od świętych Mikołajów, choinek, bombek choinkowych. Przepis na pyszne pierniki świąteczne, idealne na święta Bożego Narodzenia. Nie trzeba czekać aż zmiękkną, można zajadać od razu po upieczeniu :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach!


Miękkie pierniczki świąteczne

Zgodnie ze zwyczajem ciasto na pierniczki wigilijne powinno się przygotować tuż po Andrzejkach. Chcąc przygotować miękkie pierniczki bez konieczności czekania, należy nieco zmodyfikować tradycyjny przepis. Pachną cynamonem, miodem i kardamonem, udekorowane lukrem lub misternym wzorem lukrowym stanowią nie tylko wyjątkowy rodzaj ciasteczek, ale również oryginalną, tradycyjną ozdobę choinek. Pyszne pierniczki - serduszka, które od razu po upieczeniu są mięciutkie.


Kolorowe pierniczki na święta to rewelacyjny pomysł. Można je też dowolnie dekorować czekoladą lub lukrem. Im wcześniej je przyrządzicie przed świętami, tym bardziej chrupiącymi będziecie się zajadać.


Takie pierniczki nadają się również do ozdobienia świątecznego drzewka. Będą na pewno lepszą alternatywą dla tłukących się dmuchanych bombek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty