Super to wygląda i fajnie smakuje, bo żurek i chleb to dobre połączenie. Chleb do serwowania żurku można często kupić lub zamówić w lokalnych, niedużych piekarniach. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.
Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Obecnie żurek z białą kiełbasą na zakwasie to przede wszystkim danie wielkanocne.
Dawniej zupa spożywana była przez cały okres Wielkiego Postu. Jednakże w nieco innej postaci, ponieważ nie zawierała żadnych dodatków, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie.
Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Dodane przez maciekzw: Tylko o kuchni. Jajka, biała kiełbasa, pieczeń, słodkie mazurki.
Wielkanoc to prawdziwa feeria smaków. Ale to od tego dania wiele rodzin rozpocznie wielkanocne śniadanie. Jak zrobić pyszny żurek? Czy konieczny jest zakwas na żurek?
Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim. Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego.
Bardzo dobry Żurek, przepis miałam od mamy ale dopracowałam go i teraz jest fantastyczny. Gdy ziemniaki będą już miękkie należy wstrząsnąć butelka z Żurem i dodać do zupy- zarówno jedna jak i druga butelkę. Wsyp mąkę do czystego kamionkowego lub szklanego dzbanka i wymieszaj z taką ilością powoli dolewanej letniej, przegotowanej wody (mniej więcej szklanki), by powstała zawiesina o gęstości ciasta naleśnikowego. Dorzuć przyprawy korzenne, obrane ząbki czosnku, ew. Od tego dania wiele rodzin rozpoczyna wielkanocne śniadanie.
Najlepszy jest żurek na mięsnym bulionie. Najczęściej na żeberkach albo wędzonym boczku. Do czystego bulionu dodaj białą. A co robię z włoszczyzną?
Przepis na domowy żurek wielkanocny. Wyjmuje przed dodaniem zakwasu i używam do sałatki jarzynowej. W tej wersji zupa ta jest doskonała do podania na wielkanocny obiad przed drugim daniem, na które podajemy pieczoną białą kiełbasę.
Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu.
Kiełbasę zalać gorącym wywarem, dodać cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dopraw żurek wielkanocny solą. Kromki chleba natrzyj z obu stron przekrojonymi ząbkami czosnku, pokrój w kostkę, rozsyp na blasze, skrop olejem, a następnie piecz przez minut w temperaturze 2stopni.
Do każdej porcji wsyp pokruszony twaróg i posiekany koperek. Podawaj żurek z grzankami. Jeśli nie wiesz, jak zrobić żurek, aby wyszedł tak dobry jak u mamy, trafiłaś w odpowiednie miejsce.
Z naszym przepisem na zakwas i zupę wszystko się uda! Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Jego ilość będzie zależała od naszych upodobań – czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny, ale zwyczajowo będzie to ok.
Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny. Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.