czwartek, 21 stycznia 2016

Gdzie trzymać pierniki żeby zmiękły

Przydają się takie pojemniki na pewno, ja sama używam SuperVAC głównie je kupowałam dlatego że są też okej do mrożenia i można w nich obiad sobie przygotować w mikrofalówce. Jak zrobić miękkie pierniki bożonarodzeniowe? Jak upiec miękkie pierniczki świąteczne, które nie twardnieją? Dodatek korzennych przypraw i miodu w tradycyjnych przepisach sprawia, że pierniki są dość twarde po upieczeniu i potrzebują nieco czasu (a czasami domowych sposobów), by zmiękły.


Gdzie trzymać pierniki żeby zmiękły

W czym przechowywać pierniki? Do tego celu najlepiej nadają się szklane słoiki i metalowe puszki. Dobrym pomysłem są również plastikowe pojemniki na żywność wyposażone w uszczelkę.


Dodane przez anetaaw: Tylko o kuchni. Was pytanie: czy macie jakis sprawdzony przepis na pierniki, ktore po upieczeniu musza odleze okolo tyogdnia- dwoch, aby zmiekly? I co najważniejsze, jakie są sposoby na to, aby pierniczki szybko zmiękły i były gotowe do jedzenia. Na te wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź poniżej. Przeczytaj bo już czas na pieczenie pierniczków na święta Bożego Narodzenia.


TUTAJ znajdziesz przepisy na pierniki i pierniczki. JAK UPIEC PYSZNE I MIĘKKIE PIERNICZKI. Nadal są twarde jak kamień - choć ma to taką zaletę że jak mąż je podkarada to słychać jak chrupie :). Czy one kiedyś zmiękną ? Pierwszy raz piekłam pierniki i nie mam doświadczenia w tej kwestii.


Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik jest bardzo smaczny,. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Nagrzej piekarnik do 1st.


C i piecz pierniki przez ok. Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem. Nie jestem typem jedzeniowej purystki, ale po zobaczeniu składu chemicznego owego ciasta piernikowego z Ikei odpuściłam. Jaja najbardziej niebezpieczne są w okresie letnim, wtedy może dojść do zatrucia salmonellą.


Uzupełniłam przepis o lukier i tam ujęłam, żeby jajko zanurzyć na chwilę we wrzątku. Nie wiem czy to coś daje, ale wymyte jajko i sparzone nie powinno spowodować zatrucia. Robię ten lukier tylko na Boże Narodzenie i Wielkanoc i przyznaję,że do tej pory nic się nie wydarzyło, tym. Nie zdążą dobrze wyjść z piekarnika a już znikają!


A tak na serio, świetne są. Zastanawiało mnie nie wyrastanie zaczynu drożdżowego ani ciasta, ale moje obawy były niesłuszne bo wyszły tak pyszne, że musiałam chować przed moimi maludami bo wszystkie by wpałaszowały, a nawet polukrowane jeszcze nie były! Olu, pierniki mogą nie być tak kruche i zwarte, jeśli będziesz krócej trzymać je w lodówce. Jeśli jednak chcesz zaryzykować, spróbuj przygotować tylko odrobinę przygotowanej porcji i obserwuj, jak będzie się zachowywało ciasto :) Gość 7dni temu Na zdjęciu pierniczki w białej polewie wyglądają jak w lukrze królewskim.


Ciasto na pierniki i pierniczki - staropolskie przepisy, współczesne porady. Moje pierniczki są bardzo twarde, co zrobić, żeby zmiękły? Wystarczy, że pierniczki rozłożysz płasko na tacach lub dużych talerzach. Wchłoną wilgoć z powietrza i po 2-dniach będą miękkie.


Możesz też do puszki z pierniczkami włożyć skórki. Mam pytanie: jak najlepiej zmiękczyć pierniki. Przepis na piernikowe ludziki. Grube, aromatyczne, a przede wszystkim miękkie pierniczki w kształcie piernikowego ludzika. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.


Po upieczeniu pierniki są miękkie, potem twardnieją. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pierniczki. Nigdy nie udało mi się upiec lepszych. Dodatek imbiru sprawia, że są lekko pikantne, a kakao nadaje im pięknego koloru. Proporcje składników dostałam od koleżanki.


Potem, ładnych parę lat później okazało się, że zostały zaczerpnięte ze starego wydania Kuchni polskiej. Chcesz się nauczyć ubijać śmietanę? Musisz najpierw zrobić masło:) Jeśli tak jak ja masz odwieczny problem z konsystencją bitej śmietany, a to za płynna, a może się zwarzyła, a jak długo ją ubijać żeby nie przebić, itp. Polecam Ci banalny sposób jak stać się mistrzem w ubijaniu śmietany. Próbowałam wiele przepisów, jednak z tego wychodzą najcieńsze, bez odkształceń.


Czyli idealne pierniki na choinkę. Są twarde, można je oczywiście jeść, jednak zwykle ozdabiam je sporą ilością lukru, zatem dla mnie są one niezjadliwe (bez lukru są smaczne :) ). Polukrowane pierniczki na choinkę idealnie zdobią choinkę, stroiki oraz prezenty wigilijne. Zorientowałam się na drugi dzień. Na szczęście udało się uratować.


Dodałam pozostała mąkę i upieklam. Dość szybko jednak robią się miękkie. Mam zadanie od Pan z przedszkola zrobić dzwonnice z piernika i szukam przepisu na naprawdę twarde pierniki żeby mi się ta budowla tuż przed konkursem nie polamala. Nazwa mówi sama za siebie - to naprawdę najlepsze pierniczki, jakie znam, a w mojej rodzinie tradycja pieczenia pierniczków jest długa.


Ciasto świetnie się przechowuje, można je cienko rozwałkować i nie lepi się do wałka. Postanowiłam pierniki wprowadzic do wypieków światecznych u siebie w domu. Najpierw nie mogłam go wyrobic poniewaz było strasznie lejace i dodawałam tyle mąki,zeby w koncu sie zagniotło.


No, wywałkowałam i upiekłam te pierniczki. Jesc sie ich bez moczenia w.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty