Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Przepis na leczo z kabaczkiem. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Grażyna gotuje. Jutro będę gotować Pozdrawiam Skomentuj.
DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Leczo z kabaczkiem krok po kroku. Wczoraj zrobiłam twój przepis - wyszedł bardzo smakowity.
Malutki mankament to taki, że nie podałaś jakiej wielkości słoiczek z przecierem użyłaś, dodałam więc na oko. Jedyną modyfikacją jaką zrobiłam to dodanie boczku wędzonego (tak jak ktoś w pierwszym komentarzu sugerował), naprawdę fajny przepis. Danie na lato,łatwe w przygotowaniu min średnie przystępne.
Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza. Wśród przepisów na dania z kabaczkiem znajdziecie sporo ciekawych pomysłów na domowe leczo, kabaczkowe przekąski, kremowe zupy i fantazyjne surówki, kabaczki faszerowane, marynowane i smażone, a także placki z kabaczka i kabaczkowy bigos. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Oprócz popularnego leczo z kabaczka, mona zrobi równie pyszn i prost zup warzywn.
Starczy dla dwóch osób na dwa obiady, a dla czteroosobow Zobacz więcej. Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 7gramowy kabaczek. Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką.
Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka. Kiełbasę pokroić w pół plastry i przesmażyć na tłuszczu. Kabaczka pokroić w kosteczkę. Do kiełbasy dodać pokrojoną cebule paprykę oraz pomidory doprawić do smaku maggi, pieprzem, vegetą i odrobiną cukru.
Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pieczarki pokrój w plasterki. Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal. Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal.
Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Sycące i lekkie potrawy z kabaczka dla całej rodziny!
Dodatkowo, przepisy na placki z kabaczka! Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na patelni, na oleju. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!).
Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam. Zdecydowanie kabaczek z makaronem, to smak mojego dzieciństwa, wakacji, lata i wczesnej jesieni.
Moja mama tak właśnie przygotowywała taki sos lub leczo z kabaczka i podawała z makaronem. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Na rozgrzanym tłuszczu w. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).
Następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę, a po kilku minutach kolejno pokrojone warzywa: paprykę, pomidory, marchewkę, kabaczka ( obranego ze skórki). Całość zalewamy bulionem. Ilość bulionu zależy od tego, czy wolicie gęstsze czy rzadsze leczo.
Tradycyjne leczo z cukinią nie jest daniem niskokalorycznym, ponieważ zawiera w swoim składzie kiełbasę i (lub) boczek. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Latem leczo z różnymi dodatkami często gości na naszym stole, jest zdrowe, lekkie, pełne warzyw, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.
Polecam podawać leczo z bagietką. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.