piątek, 1 marca 2019

Przepis na polędwicę z dorsza

Przepis na polędwicę z dorsza

Delikatne polędwiczki z dorsza - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Dorsz pieczony, smażony, gotowany na parze, w postaci filetów lub zmielony na pulpeciki. Makaron z dorszem i zapiekanka.


Z różnymi dodatkami jak warzywa, ryż, ziemniaki. Teb przepis jest bardzo szybki w wykonaniu. Dzięki ograniczeniu przypraw do minimum ryba jest delikatna i maślana. Do tego przepisu możecie wykorzystać oczywiście inne ryby, ja postawiłam na dorsza.


Polędwica z dorsza pieczona w piekarniku. Przygotowanie tego dania jest proste i szybkie. Delikatna polędwica z dorsza podana z kolorowymi warzywami pięknie wygląda,. Dorsza można też pikantnie doprawiać cebulą, ostrą papryką lub podać ją z ostrym i aromatycznym sosem. Dorsz w wersji delikatnej najlepiej smakuje w sosie, z warzywami czy w pomidorach.


Przepis na polędwicę z dorsza

Filety z dorsza, świetnie sprawdzają się w wersji marynowanej czy z grilla. Zobacz przepis na polędwicę z dorsza w szynce! Składniki panierki utłucz w moździerzu. Kapustę drobno posiekaj i przesmaż w wysokim rondlu na łyżce masła. Dodaj bulion, żurawinę, sok z cytryny i kmin rzymski.


Dorsza opłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem,solimy i pieprzymy go dość obficie oraz skrapiamy sokiem z cyrtyny. Odstawiamy na kilka minut, w tym czasie przygotowujemy panierkę: do pojemnika blendera (lub robota w którym będziemy mieszać) wsypujemy bułkę tartą, płatki kukurydziane,czosnek,czosnek niedzwiedzi, parmezan,paprykę. Dorsz ma chude, białe mięso, które jest delikatne i bardzo łatwe do przyrządzenia.


Przepis na polędwicę z dorsza

Ryba ta zawiera cenne kwasy Omega-oraz jest dobrze przyswajalnym źródłem białka i selenu, dlatego warto jeść ją często. Do oliwy z oliwek dodać pokrojoną w piórka cebulę, sok z cytryny oraz łyżeczkę przyprawy do ryb. Zamoczyć ryby w marynacie na ok. Jajka roztrzepać z dodatkiem soli, pieprzu, papryki i przyprawy do ryb. Wyjętego z marynaty dorsza namoczyć w jajku.


Przepis na polędwiczki z dorsza w chrupiącej skórce z otrąb i przypraw. Jak smażyć świeże i mrożone filety rybne żeby się nie rozpadały? Nie zapominajcie o ich wspaniałych właściwościach – zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega- są bogate w białko, żelazo, magnez i potas.


Są niskokaloryczne, a do tego wszystkiego są po prostu pyszne. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na polędwiczki z dorsza z piekarnika. Układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Na każdym kawałku układamy gruby plasterek masła. Na górze układamy plasterek cytryny, a wokół układamy kilka plasterków czosnku.


Aby uzyskać więcej informacji zapoznaj się z naszą polityką prywatności. Administratorem danych osobowych jest Lidl sp. Państwa dane będą przetwarzane na podstawie art. RODO w celu dostarczenia zamówionego newslettera.


Trzeba kupić grube filety z dorsza. Najlepiej, żeby to były tak zwane polędwiczki z dorsza. Aczkolwiek możemy kupić też dużo tańsze płaty i podzielić rybę na dwie części. Z brzuszków robimy wtedy galaretkę z dorsza, lub rybę po grecku, a polędwiczki smażymy na obiad.


Niestety jest jedna rzecz, której nie potrafię gotować – a równocześnie z tego powodu nie lubię za bardzo tego robić. W drugim czelendżu, który dała mi Amica, miałem za zadanie przygotować obiad dla rodziny. Wybrałem rybę z ziemniakami i kapustą kiszoną.


Bardzo lubię smażoną polędwicę z dorsza, bo to pyszne i delikatne mięso, zwłaszcza, gdy wiadomo jak z nim postępować. Nie potrzebuje wielkich zabiegów, a jedynie delikatnego przyprawienia i odpowiedniej obróbki cieplnej. Tym razem poszłam w prostotę, raczej mało wykwitną, ale smaczną i domową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty