piątek, 29 marca 2019

Omlet z białek na słodko

Czyli biszkopt z patelni :-) Dobry na weekendowe śniadanie lub szybki podwieczorek dla dzieci. Przecież nawet małe dziecko wie, że do omletu daje się całe jaja Więc jak zobaczyłam na jednym z zagranicznych kulinarnych blogów przepis Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Bon appetit mon amie.


Dobrze smakuje zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Kiedy omlet się przyrumieni, delikatnie podważam go szpatułką i ostrożnie obracam na drugą stronę. Rzadko jadam omlety na słodko, ale ten wygląda pysznie #128578;. Jeszcze ciepły podaję z owocami lub jogurtem.


Dobra propozycja do wykorzystania białek, skorzystam lecz zamiast mąki dodam otręby i zjem na słono z. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Drodzy smakerowicze, jak ubijać białka na parze ? Nabyłem ostatnio naczynie do sporządzania omletu w kuchence mikrofalowej, zrobiłem zgodnie z przepisem zamieszczonym do tego naczynia, ale wyszedł mi gumiasty,dla mnie nie do zjedzenia! Ja robię słodki omlet nieco inaczej: łyżka mąki na jedno jajko, tu się mój przepis zgadza, ale: z białek ubijam pianę, a żółtka ucieram z cukrem (płaska łyżeczka na jedno żółtko - wychodzi z tego właściwie kogel - mogel) i nie dodaję w ogóle soli.


Omlet z białek na słodko

Próbowałam z solą, ale wolę jednak smak bez. Jak zrobić omlet na słodko Jak zrobić omlet na słodko, jak zrobić omlet biszkoptowy albo puszysty omlet z jajek? Najlepiej, jeśli użyjecie do tego drewnianej łyżki. Mama nauczyła mnie jak zrobić omlet na słodko.


To częste pytania w mojej korespondencji z czytelnikami. Patelnię o dosyć małej średnicy smarujemy tłuszczem, rozgrzewamy i wylewamy na nią masę. Smakujemy nie tylko jedzenia! U mnie propozycja na słodko, chociaż danie jest dietetyczne , bo użyłam mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego. Jeśli robię omlety z białek to według jakiegoś przepisu z internetu,tylko trochę podrasowanego przeze mnie :) Wersja na słodko: lub więcej białek roztrzepać na sztywną pianę.


Omlet możemy robić na rożne sposoby. Dolać troszkę mleka i ew. To , z czym robimy omlet zależy wyłącznie od naszej inwencji.


Przygotowanie dania puszysty omlet Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Przyprawić szczyptą soli i cukru. Białka ubić na sztywna pianę.


Następnie połączyć masę żółtkową z pianą i dokładnie wymieszać. Jeśli masz już dosyć kanapek na śniadanie czy kolację, wypróbuj przepis na omlet fit. Omlety świetnie sprawdzają się też na podwieczorek lub kolację. W czasie ubijania dosypać otrębów (dowolna ilość) i dwie rozkruszone tabletki słodzika.


Potrzeba niewielu składników, aby zrobić omlet owsiany. Robiąc ten typ omletu pamiętajcie tylko o jednej rzeczy – białka trzeba krótko zblendować, żeby się połączyły, ale nie należy ich ubijać, żeby białkowy omlet się nie kruszył. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego, krwionośnego i nerwowego. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek, usprawniając metabolizm. Z tego powodu omlet owsiany możecie jeść na śniadanie lub na drugie śniadanie.


Omlet z białek na słodko

Na jajko potrzebujemy łyżki mąki. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na omlet z białek. Na bezę czy małe beziki jakoś nie było nastroju a mrozić nie chciałam. Puszysty omlet z owocami 46. Bardzo delikatny i puszysty, a jednocześnie sycący dzięki dodatkowi otrąb.


Dodaje energii, ale także doskonale smakuje. Podzieliłam się sekretem na moje kulinarne dzieła z Instagrama. Dietetyczny omlet to super alternatywa dla znudzonych jedzeniem kurczaka z ryżem razy dziennie.


Omlet z białek na słodko

Ja często jem taki posiłek na drugie śniadanie, mięso o rano nie zawsze mi podchodzi. Przygotowywała mi go moja mama, teraz ja według jej przepisu, przygotowuję go mojemu synkowi, który go uwielbia. A jeszcze jak posmaruję nutellą, mógłby nie żywić się niczym innym.


No ale wiadomo, co za dużo to niezdrowo! Podczas przeróżnych wypieków (takich jak na przykład nasza tarta z kremem, truskawkami i borówkami) najczęściej potrzebne są spore ilości żółtek. Zastanawiało nas co zrobić z białkami. Najczęściej niestety lądowały w koszu.


Poznaj nasze najlepsze przepisy na pyszny omlet na słodko i na słono. Pozostałe składniki (żółtka jaj, mleko, mąkę i cukier waniliowy) połączyć ze sobą w celu uzyskania jednolitej masy. Ja robię tylko z ubitych białek, bez dodatku otrąb, bo według mnie przeszkadzają tylko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty