czwartek, 7 marca 2019

Muffinki waniliowo czekoladowe

W drugiej mokre: mleko, jajka, oliwę, stopione wystudzone masło, aromat waniliowy. składniki połączyć z płynnymi, wymieszać. Ciasto podzielić na części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Przepis na muffinki marmurkowe.


Proste i szybkie dwukolorowe muffinki waniliowo - kakaowe. Podobnie jak w przypadku innych przepisów podstawowych również ten można wzbogacić kremem (jak np. babeczki cappuccino), nadzieniem z owoców, wymyślną dekoracją (np. w babeczkach na urodziny) lub. Nim podam przepis na moje waniliowo czekoladowe muffiny zacznę od wytłumaczenia jaki powinien być muffin.


Powinien mieć zaokrąglony wierzch i proste boki ( o ile coś co jest okrągłe może mieć boki:-), z wierzchu powinien mieć złociście brązową otoczkę, być lekki i mieć zwarty i jednocześnie puszysty środek. Do tej pory nie było na Kwestii Smaku przepisu na klasyczne muffiny czekoladowe! Już się poprawiam i uzupełniam :-) Mięsiste i wilgotne, z kawałkami roztapiającej się czekolady w środku, z chrupiącą skorupką na wierzchu. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na muffiny waniliowo czekoladowe. Aromatyczne i baaardzo smaczne ciasto,w którym czuć bakalie zapach skórki pomarańczowej dopełnia fantastycznego smaku.


Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.


Babeczki waniliowo-pomarańczowe, powinnam jeszcze dodać, że maślane. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. Są pyszne, aromatyczne i mięciutkie. Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną.


Muffinki waniliowo czekoladowe

Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Waszego ulubionego kremu czekoladowo. Koniecznie zobacz też inne przepisy kulinarne zbliżone do przepisu na muffinki waniliowo.


Dodane przez haneczkap w: Tylko o kuchni. Zniknął mi z ulubionych przepis na czekoladowo -orzechowe ciasto z rumem i nutellą. Piekłam je zaledwie razy (bo to prawdziwa bomba kaloryczna) i nie pamiętam dokładnie składników.


Muffinki waniliowo czekoladowe

Składniki: Sposób przygotowania muffinek: 1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami po 1-łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru.


Kruche czekoladowe ciasteczka z dodatkami. Najlepsze przepisy na mini wypieki: muffiny, muffinki, babeczki. Mocno bananowe babeczki z bakaliami.


Pieczone w formie na muffiny smaczne małe deserki, idealne na przyjęcia, imprezy, spotkania ze znajomymi jak i na dziecięce uroczystości. Wśród nich muffiny czekoladowe, marchewkowe, cytrynowe, jogurtowe, z owocami: śliwkami, malinami, porzeczkami i jagodami. Do dietetycznych muffinek zamiast cukru można dodać słodzik, np. Musiałam dodać więcej jogurtu (właściwie to mleka, bo jogurtu zostawiłam sobie dokładnie tyle, co w podano w przepisie), żeby ciasto dało się w ogóle nałożyć do papilotek. Poza tym mogę o nich mówić w samych superlatywach - puszyste, chrupiąca skórka, mocno czekoladowe.


CIASTO WANILIOWO-KAKAOWE Z PATELNI – bez pieczenia! W kuchni dzieją się różne cuda, ale takich cudów pewnie jeszcze nie widzieliście! Dziś mam dla Was przepis, jakiego jeszcze nie było – na ciasto z patelni! Z PIEKARNIKA Daga Kulesza: MUFFINY WANILIOWO - CZEKOLADOWE I. Mufinki waniliowo czekoladowe - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Na smaczne i zdrowe śniadanie lub deser.


Bardzo proste do przygotowania. Warstwy waniliowo-kakaowe połączyłam dżemem i wszystko oblałam polewą czekoladową. Zamiast dżemem ciasto można przełożyć również ganszem czekoladowym. Już po przeczytaniu tytułu ślinka cieknie, no nie?


Dziś mam coś dla wielbicieli mega słodkości, a w szczególności serników! Mini serniczki o smaku waniliowo – czekoladowym z wypływającym ze środka kremem toffi. Nastawiamy piecyk na 1stopni C. Wodę łączymy z kakao aż będzie gładki płyn bez grudek.


W osobnej misce łączymy mąkę, sól, proszek. Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Próbowałam już i czekoladowych i waniliowych i wiśniowych, jednak to właśnie ten przepis skradł me kubki smakowe ;) I.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty