czwartek, 30 maja 2019

Omlet biszkoptowy przepis

Omlet biszkoptowy z jagodami to nawiązanie do omletu grzybek. Smak dzieciństwa to omlet biszkoptowy z jagodami. Często przygotowywany na maśle przez nasze mamy i babcie. Czyli biszkopt z patelni :-) Dobry na weekendowe śniadanie lub szybki podwieczorek dla dzieci.


Omlet biszkoptowy przepis

Ten przepis to baza do omleta, można go dowolnie urozmaicać, podawać na słodko lub na wytrawnie. Jest bardzo pulchny ze względu na ubite białka. Idealny również na śniadanie dla dzieci. Może on być podawany na słodko, na przykład z kremem czekoladowym lub powidłami, lub na słono, z dodatkiem szynki lub sosu. Możemy to zrobić na różne sposoby, np.


Jak zrobić omlet na słodko. To częste pytania w mojej korespondencji z czytelnikami. Mama nauczyła mnie jak zrobić omlet na słodko.


Omlet biszkoptowy przepis

Jadło się go u nas w domu z dżemem, powidłami lub roztopioną czekoladą. Włosi też mają swój omlet, to tzw. I jeszcze jeden deserowy omlet puszysty (biszkoptowy), głównie podawany na słodko, ale można usmażyć też ze słonymi dodatkami.


Omlet to danie, które świetnie pasuje na każdą porę dnia. Może być podawany zarówno na słono jak i na słodko. Poniżej, przedstawiamy przepis na omlet z dodatkiem ulubionych owoców lub warzyw. To czy zdecydujecie się na wersje z owocami lub warzywami zależy od was, smacznego! Zobacz przepis na omlet z warzywami!


Pomidora i paprykę pokrój w grubą kostkę. Jajka roztrzep z łyżką mleka, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszaj. Dodaj warzywa, dokładnie wmieszaj. Na małej patelni rozgrzej olej, na gorący tłuszcz wylej mieszankę jajek i warzyw.


Kliknij, aby zobaczyć przepis. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę połączyć delikatnie z masą z żółtek i smażyć na wolnym ogniu z obydwu stron tak okolo 20minut(na malutkim ogniu żeby się nie przypalił).


Omlet francuski – to omlety przygotowane z jajek. Jajka ścina się na patelni z masłem i pod koniec smażenia nakłada się na masę dodatki. Zwija lub składa na pół przed podaniem. Na rozgrzaną patelnię wylać masę. Omlet jest gotowy do przewrócenia, gdy po podważeniu spód jest złoto-brązowy.


Omlet obrócić na drugą stronę i smażyć, aż z tej strony również nabierze złoto-brązowego koloru. Puszysty omlet biszkoptowy jest gotowy! Omlet na słodko, który możemy podawać z owocami, dżemem, syropem klonowym lub czekoladą. Bardzo fajna przepis doskonały bioo szybki łatwy i można go trochę modyfikować. Omlet klasyczny jest nam doskonale znany z kuchni francuskiej.


To świetny pomysł na szybkie i pożywne śniadanie, które dodaje energii na długi i męczący dzień. Ciekawą alternatywą klasycznej formy tego dania może być omlet biszkoptowy na słodko, który podbija serca miłośników zdrowego jedzenia. To propozycja szybka, łatwa i przede wszystkim zdrowa.


Każdy ma swój własny przepis na omlet, ale nie każdy wie, który przepis na omlet jest tym klasycznym. Sprawdzi się także na leniwe śniadanie, bądź kolację. Przyrządza się go w zaledwie parę minut. W dodatku nie wymaga za wielu składników. Omlet który widzicie na zdjęciu jadłam na śniadanie w ubiegłą sobotę.


W niedzielę zrobiłam go wersji polanej już na talerzu jagodami. Przepis na jedną porcję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty