czwartek, 2 maja 2019

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Makaron z wędzonym boczkiem, jajkami, serem pecorino, pieprzem i natką pietruszki. To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekane czosnek i cebulę.


Smażymy minuty na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, a czosnek lekko zrumieni. Carbonara tak ale bez cebuli :) wino tez pomijam ;) makaron wrzucam na wysmazony boczek, podsmażam chwile i wlewam masę jajeczną, ściągając wcześniej patelnie z ognia. Gdy sos jest za gesty to dolewam trochę wody spod gotowania makaronu, która wcześniej odlewam sobie do filiżanki. Boczek pokrój w cienkie paseczki.


Jajka rozbełtaj, wymieszaj z pecorino i parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu. Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem. Podajemy klasyczny przepis na spaghetti carbonara ! Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię? Zobacz też inne nasze przepisy na spaghetti! Kulinaria, Przepisy kulinarne, Przepisy na Makarony.


Spaghetti carbonara

Magda Gessler najlepiej wie jak przygotować prawdziwą włoską Carbonarę! Oto jej niepowtarzalny przepis. Znajdź przepis na spaghetti carbonara w Ugotuj. A spaghetti carbonara recipe is a failsafe classic. This Italian carbonara uses the traditional guanciale and pecorino cheese for a real taste of Italy.


This Roman Pasta Carbonara is rich, creamy, with every strand coated in cheese and eggs. Excellent and easy spaghetti carbonara. I converted the metric amounts to U. The cooking happens when the egg is added to the hot noodles.


If the noodles are too hot the egg will curdle, if they aren’t warm enough they won’t cook. You also have to move the pasta vigorously while adding the egg to create the sauce. Give it time, you’ll get the technique down! Spaghetti Pasta Carbonara is a tricky dish to pull off!


Był taki czas, gdy spaghetti carbonara lądowało na naszych talerzach niemal co drugi, trzeci dzień. W jego przyrządzaniu przodował Monsieur, który przy każdej okazji podkreślał, że robi lepszą carbonarę niż ja, co w sumie było prawdą, bo ja nie gotowałam jej wcale. Jest kaloryczna i pewnie można by ją nieco odchudzić, ale w tym wypadku nie uznaję kompromisów. Pasta alla carbonara – potrawa kuchni włoskiej złożona z makaronu (zwykle spaghetti) oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego pieprzu oraz podgardla i żółtego sera (tradycyjnie parmezanu lub pecorino).


Pochodzenie sosu i jego nazwy nie jest do końca znane. A carbonara sauce is typically made with bacon, eggs, and cheese. Set a large pot of water to boil (for pasta).


Makro i tłuszcz można podbijać tłuszczem dodanym do gotowej potrawy na talerzu dolewając np. MCT, oliwy z oliwek, oleju lnianego, z ogórecznika itp. Danie proste, smaczne i sycące. W swoim podstawym przepisie zawiera tylko składników: makaron, jajka, bekon, parmezan (lub pecorino) i świeżo zmielony, czarny pieprz.


Pasta to idealny pomysł na szybkie danie, które jest proste w przygotowaniu, tanie i lubi je cała rodzina. W tym czasie usmażyć boczek pokrojony w kostkę. Sprawdź przepis na spaghetti carbonara ! Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodać cebulę.


Jaka była moja radość, kiedy szef kuchni restauracji, w której zjedliśmy najlepszą jak do tej pory spaghetti carbonara , podzielił się na nią przepisem. Dla osoby, która kocha gotować i robi to praktycznie każdego dnia taki przepis jest prawdziwym skarbem. Obiecałam, że się nim podzielę i tak oto nastała ta chwila :) Przygotuj się, że od teraz każda inna carbonara nie. Wasze podpowiedzi posłużą mi do sporządzenia kolejnego dania.


Jeżeli chodzi o spaghetti carbonara , to można znaleźć co najmniej kilkanaście wariantów proponujących różne składniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty