Rozpuszczam tłuszcz na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, wlewam jajka. Po sekundach mieszam szpatułką środek omletu i jeszcze raz rozprowadzam masę. Przygotowanie: Zobacz przepis na omlet z warzywami! Pomidora i paprykę pokrój w grubą kostkę.
Dodaj warzywa, dokładnie wmieszaj. OMLET to potrawa przyrządzana z roztrzepanych jajek z odrobiną mleka, które po doprawieniu wylewa się na nagrzaną patelnię z masłem i smaży do ścięcia się masy. Można przygotować omlet na słodko jak i na słono.
Bardzo szybko się go przygotowuje i można dodać do niego ulubione dodatki: szynkę, ser, paprykę. Każdy ma swój własny przepis na omlet, ale nie każdy wie, który przepis na omlet jest tym klasycznym. Białka ubić na sztywna pianę. Przyprawić szczyptą soli i cukru.
Następnie połączyć masę żółtkową z pianą i dokładnie wymieszać. Do jajek dodaj mleko oraz przyprawy, wymieszaj ponownie mikserem. Jajka wybij do miseczki. Masa powinna być jak najbardziej puszysta! Smaż najpierw z jednej strony, a potem ostrożnie przekręć.
Na patelni rozgrzej masło. Jednym z moich ulubionych jest BLT omlet czyli z boczkiem, sałata i pomidorami. Hiszpański omlet: znany również jako Tortilla ta wersja omletu zajmuje trochę więcej czasu na przygotowanie, ale jest to kompletny posiłek. Klasyczny omlet hiszpański wypełniony jest pieczonymi ziemniakami i siekaną cebulą.
Zobacz poradnik jak przygotować omlet w serwisie Spryciarze. Tak przygotowany omlet to szybki pomysł na śniadanie dla zabieganych osób, które rano mają tysiąc rzeczy do zrobienia. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Nabyłem ostatnio naczynie do sporządzania omletu w kuchence mikrofalowej, zrobiłem zgodnie z przepisem zamieszczonym do tego naczynia, ale wyszedł mi gumiasty,dla mnie nie do zjedzenia!
Bardzo delikatnie łączę masę z żółtek z piana z białek. Wylewam na patelnię z masłem i olejem. Po jakimś czasie około 5-minutach delikatnie przekładam na drugą stronę. Czyli biszkopt z patelni :-) Dobry na weekendowe śniadanie lub szybki podwieczorek dla dzieci. Omlet na słodko przygotowanie.
Dobrze smakuje zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Ten omlet jest delikatny, puszysty i bardzo smaczny. Bardzo lubię puszyste, mięciutkie omlety, ten jest dokładnie taki, jaki powinien być. Lubię z serkiem waniliowym i owocami, ale lubię również polany sokiem malinowym – pycha! Zapraszam Was na kawałeczek.
Ale nie wystarczy po prostu zjeść cokolwiek. Ważne, by to było coś pożywnego, a omlet ze szczypiorkiem, serem i szynką okaże się nie tylko wartościowy, ale też smaczny! Jego zaletą jest błyskawiczne przygotowanie bez względu na to, czy robisz porcję tylko dla siebie, czy dla całej rodziny. Dlatego trudno o lepsze śniadanie niż. Jak zrobić omlet francuski?
Jest on smażony na maśle tylko z jednej strony, tak aby jego wierzch był kremowy i lekko płynny. Może być na śniadanie, obia kolację lub zwyczajnie na przekąskę. Ciągle ubijając dodawać żółtka, mleko, cukry oraz mąkę Masło rozgrzać na patelni, wylać masę jajeczną. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Czy kiedykolwiek przytrafiło się Wam zjeść niedosmażony lub niezbyt puszysty omlet? Jeśli tak, to już przeszłość. Dzięki dzisiejszemu przepisowi, za każdym razem przygotujecie puszysty i smaczny omlet.
Zanim jednak przejdziemy do przepisu, przygotujcie wszystkie składniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.