Zrobiłam ją z indyczego fileta, bo wolę chude mięso, ale według tej recepty śmiało przyrządz Zobacz więcej. G Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ogrodnik w podróży. Według tych dwóch zasad domową kiełbasę wędzoną doprawia nasz kuzyn Lucjan. Preferuje on również dodawanie surowego boczku do kiełbasy. Mówi, że swojska kiełbasa ma być pieprzna, solna i. Gotowá do wędzenia kiełbasę zawijamy na drążkach tak by się nie stykała ze sobą , można formować małe wianki, długie, pełna dowolność, tak należy zostawić na 1h.
Doceń przepis: Zgłoś błąd w przepisie Zgłoś błąd w przepisie kiełbasa domowa wieprzowa. Również i tym razem na moim świątecznym stole nie mogło zabraknąć swojskich wędlin. Chcę zaprezentować sprawdzony przepis na fantastyczną, wędzoną, swojska kiełbaskę, którą wędziłem na ciepło w wielkoczwartkowe przedpołudnie. Wczorajszy Dzień Ojca to idealny moment żeby wrzucić wreszcie przepis na pyszną domową wędzoną kiełbasę, którą jakiś czas temu po raz pierwszy od lat robiłem z własnym Ojcem.
Jeśli ma się wiejska, surową dobrze uwędzoną kiełbasę można użyć jej jako baza tej zupy. Jest wtedy bardziej aromat. Już wyjaśniam – jako bazy użyłam nie zwykłego bulionu, ale wywaru z parzenia wędzonej kiełbasy. Eweliny powali was smakiem i. Jak zrobić domową, wędzoną, białą kiełbasę?
Przygotowanie: Mięso pokrój na kawałki o wielkości około cm. Umieść je w misce, najlepiej oddzielając od siebie poszczególne rodzaje mięsa, po czym zasyp je solą, dokładnie wymieszaj i pozostaw na noc w lodówce. Niektórzy z Was preferują białą kiełbasę, która jest dobra, ale j zdecydowanie bardziej lubię wędzoną. Kiełbasy najczęściej robimy z mielonej wieprzowiny, cielęciny ,wołowiny, baraniny, mięsa kurcząt, królików, koniny i pancernika. Dodane przez mimi6w: Tylko o kuchni.
Skręcać w miejscach, w których chcemy oddzielić pojedyncze kiełbasy. Kiełbasę powiesić na długich kijach, które włożymy do wędzarni. Powiesić do odpoczęcia na co najmniej godzinę.
Duży garnek (raczej kociołek) uzupełnić do polowy wodą, podgrzać delikatnie. Włożyć do niej kiełbasę, zaparzyć. KIEŁBASA WIEJSKA WĘDZONA - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Polecam i zachęcam do zrobienia fantastycznej kiełbaski wędzonej i pieczonej w dymie bez parzenia w wodzie.
Pod presją mojej rodziny właśnie tę kiełbaskę robię najczęściej. Do wnętrza jelit można wlać wodę, i przeciągną ręką wzdłuż jelita żeby wyleciała drugim końcem. Woda nada odpowiedniej śliskości ściankom i będzie łatwiej nadziewać kiełbasę. Poznaj nasz sprawdzony przepis na pyszną i aromatyczną kiełbasę krakowską. Sekret idealnie dobranych składników i przypraw to klucz do otrzymania zachwycającego smaku tej wędliny.
Nie ważne czy przygotowujesz ją parzoną, czy wędzoną - z tym przepisem zachwycisz wszystkich domowników swoją domową wędliną! Uwędzoną kiełbasę zostawiamy w wędzarni w której podnosimy temperaturę do – stopni i podpiekamy kiełbasę: - w jelitach fi przez około -minut - w osłonkach białkowych lub fibrusowych fi przez około minut. Kiełbasy podpiekamy do momentu jak wewnątrz kiełbasy uzyskamy temperaturę na poziomie – stopni. Prosty przepis krok po kroku na domową kiełbasę, tzw.
Tym razem zrobiliśmy ją typowo z wieprzowiny, czyli: kg. Będąc dzieckiem często jeździliśmy na wieś do babci na tzw świniobicie kilka razy do roku. Kiełbasę wędzimy aż osłonki będą dotyku około godziny.
Wyjmujemy kiełbasę następnie parzymy około godzinę. Podaję przepis w sprawdzonej proporcji idealnej do przygotowania kg, kiełbasy Krakowskiej. Kiełbasę Krakowską wędzimy około godziny w gorącym dymie (około 70st.). Po uwędzeniu kiełbasę parzy się w temperaturze stopni przez minimum godzinę, a następnie należy zanurzyć ją w zimnej wodzie i powiesić w chłodnym i przewiewnym miejscu na całą noc.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Moją pierwszą kiełbasę zrobiłam przed świętami, wyszła naprawdę dobra, ale zbyt mało doprawiona. Wtedy też z jednej partii mięsa udało mi się zrobić kiełbasę białą i tradycyjną wędzoną, choć na przyszłość nieco zróżnicuję te procesy przygotowania i sposób doprawiania. Gdy już znajdziecie wędzarnię lub posiadacie ją przy domu, musicie przygotować mięso. Ten przepis na wędzoną kiełbasę stosuję już bardzo długo, ponieważ jest sprawdzony i dopracowany.
To, że użyliśmy mięsa drobiowego nie jest żadną twardą regułą, gdyż kiełbaska może być równie dobrze wieprzowa. Po nadzianiu kiełbasę odwiesiłem na osadzanie (osadzanie to proces wyrównywania się smaku i barwy w wyrobie) na około godzin. Po osadzaniu powiesiłem kiełbasę w wędzarni tak aby się ze sobą nie stykała i zacząłem osuszanie.
Tak więc pierwszą parzoną kiełbasę mamy za sobą. UFF Teraz pora coś uwędzić. Przepis na szynkę wędzoną, gotowaną.
No to może na pierwszy raz weźmiemy kiełbasę ? Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Kiedy peklowanie szynki dobiega już końca, należy zacząć przygotowywać wędzarnię. Jeśli zamierzasz wykorzystać metodę na ciepło lub na gorąco, należy nieco ją ogrzać.
Należy wybrać więc odpowiednie drewno i rozpalić w palenisku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.