Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury. W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu. Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.
Szczególnie latem leczo klasyczne jest kolorowe, aromatyczne i smaczne. Gdy spytamy Polaków o potrawę najbardziej kojarzącą się z Węgrami, z dużym prawdopodobieństwem wielu wskaże właśnie leczo. Ta subtelna kompozycja papryki, pomidorów i cebuli jest kwintesencją węgierskiego smaku – pisał na blogu Piotr Adamczewski, znakomity dziennikarz i popularyzator sztuki kulinarnej.
Nie podsmażam warzyw ani mięsa osobno na patelni. Zobacz, jak ugotować smaczne klasyczne leczo. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Zapraszam dzisiaj na mój ulubiony przepis na leczo.
Aromatyczne, smaczne, dokładnie takie, o jakie będą was prosić wszyscy członkowie rodziny. Muszę przyznać, że to leczo lubimy wyjątkowo. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Tradycyjne danie węgierskie, idealne na chłodne dni!
Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Składniki na leczo – lecso. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Wpadłam na pomysł, że podać leczo z makaronem, takie proste domowe. Ja wiem doskonale, że dla części moich czytelników leczo z kiełbasa jest jedynym właściwym, no a leczo wege, to nie leczo ale trudno!
Najlepiej smakuje gotowane w kociołku nad ogniskiem. Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite. Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę. Podajemy proste przepisy na leczo domowej roboty. Jest tak samo sycące, jak tradycyjny polski bigos.
Robfoto (Pixabay.com) Nie tylko cukinia, papryka, cebula, pomidory i wędlina lub mięso znajdują się w leczo. Moja rodzina uwielbia leczo na obiad. Leczo świetnie nadaje się do wekowania! LECZO - pyszny, wypróbowany przepis na domowe leczo. Możesz również do nas napisać maila lub wysłać list tradycyjny, wówczas będziemy musieli przeprowadzić weryfikację.
Już w weekend obiecany post o mojej węgierskiej, krótkiej wycieczce, a dziś kolejny przepis rodem z węgierskiej kuchni. Nie każdy jednak kojarzy je z Węgrami, dla wielu z nas to podstawowe, polskie danie w czasach gdy na naszych działkach cukinia i kabaczek rosną jak szalone. Rodzime węgierskie leczo różni się nieco od swojej spolszczonej wersji. Wspólnym mianownikiem jest duża ilość papryki oraz pomidorów. Natomiast oba warianty odróżniają na przykład konsystencja i ilość użytych warzyw, bowiem tradycyjne leczo jest potrawą bezmięsną.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga kulinarneprzepisybetty. Wiosną bardzo lubię warzywne dania. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe.
Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Danie, które swoje korzenie ma na Węgrzech, a co za tym idzie obowiązkowo powinno być pikantne. Super pasuje na jesienną i zimową aurę - bardzo dobrze rozgrzewa nie tylko ciało ale i. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw.
Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Podobno w leczo najważniejsze są proporcje. Tyle samo papryki, co pomidorów i kiełbasy. Pozostałe składniki dodaje się już według gustu. Z cebulą trzeba uważać, ma być tylko dodatkiem, a ostrych papryczek dajemy tyle, ile wytrzyma nasze podniebienie.
Oczywiście, można te proporcje. Przepisy zawierające frazę `leczo` - DoradcaSmaku. Kiełbasę kroimy na pół plastry i podsmażamy na. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na tradycyjne domowe leczo. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Można przygotowywać je przez cały rok.
Polecam podawać leczo z bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.