wtorek, 12 listopada 2019

Składniki do leczo z cukinią

Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Leczo z cukinią - przygotowanie. Kiełbasę, cukinię, cebulę i paprykę na leczo z cukinią kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy kiełbasę, później dodajemy po kolei cebulę, paprykę, całość smażymy kolejne min.


Usmażone składniki przekładamy do garnka, zasypujemy słodką i ostrą papryką, dodajemy czosnek i podlewamy. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Robię je naprawdę różnie.


Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury. W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało.


Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. ZAWSZE robi bez cukinii. Składniki: 5g ulubionej kiełbasy duże czerwone. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.


Składniki do leczo z cukinią

Wypróbuj też przepis na inne sławne danie z cukinii: Co to jest ratatouille? Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Przepis na zdrowy obiad. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować pyszne leczo!


Oto sprawdzony przepis na leczo w pół godziny. Zobacz też inne najłatwiejsze przepisy. U mnie leczo z cukinii i placki. Poznaj przepis na leczo z cukinią i kiełbasą.


Do podsmażenia cebuli użyłam oliwy z oliwek a zamiast słoniny chudą wędzoną kiełbasę. Ponieważ w moim domu leczo jada się jako główne danie z dodatkiem pieczywa, ekstra składnikiem jest cukinia, która je świetnie uzupełnia, a dla zaostrzenia smaku mała papryczka chilli. Pół twarde ziemniaki z cebulą przełożyć do rondla, dodać pokrojoną, oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, gotować 4-minut.


Następnie wsypać pokrojoną w kostkę cukinię, lekko podsmażoną na pozostałym oleju pokrojoną w kostkę kiełbasę, dusić do miękkości. Coś ciepłego, sytego, domowego. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. Ważne, żeby cukinia znajdowała się w składzie obok cebuli i papryki oraz pomidorów.


Składniki do leczo z cukinią

Składa się z duszonych, sezonowych warzyw, które są odpowiednio przyprawione. Typowo węgierską wersja dania bazuje na pomidorach i czerwonej papryce. W Polsce leczo chętnie uzupełnia się o cukinie lub bakłażany, cebulę i. Domowe leczo z cukinią i kiełbasą.


Sezon na cukinię zaczyna się mniej więcej od początku lipca i trwa do października. W tym czasie często przygotowuje się domowe leczo z cukinią i kiełbasą. Jest znacznie lżejsze od tradycyjnego bigosu i najlepiej smakuje ze świeżych sezonowych warzyw z dodatkiem dobrej wędliny. Następnie wrzucamy pokrojoną w sporą kostkę cebulę i smażymy do momentu, aż stanie się ona szklista.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.


Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty