czwartek, 7 listopada 2019

Sos carbonara z boczkiem

Sos carbonara z boczkiem

Prosty makaron carbonara - z boczkiem i śmietaną. Cały czas delikatnie mieszamy kilka minut uważając, żeby sos nie ściął się (bo wtedy powstanie jajecznica zamiast carbonary ;)) Mieszamy do momentu, aż żółtka nie będą już surowe. Następnie przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę.


Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza. Szukasz przepisu na smaczny obia który przyrządzić można w ekspresowym tempie? Gdy sos jest za gesty to dolewam trochę wody spod gotowania makaronu, która wcześniej odlewam sobie do filiżanki. Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Jeśli lubicie przepisy na pyszne makarony ten z całą pewnością przypadnie Wam do gustu. Znalazłam sposób na jego szybkie przygotowanie a przede wszystkim trochę lżejsze- można z tym sosem podawać każdy inny makaron nie tylko ten typu spaghetti. Carbonara to ulubiony sos moje męża. Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem.


Podajemy klasyczny przepis na spaghetti carbonara! Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię? Zobacz też inne nasze przepisy na spaghetti!


Boczek pokroic w drobna kosteczke i powoli podsmazyc na lyzkach oleju W duzym garnku zagotowac wode na makaron-gotowac nie wiecej niz 8-minut ! Ponieważ stałym składnikiem włoskiej kuchni jest boczek, zwany tam pancetta, przygotowując carbonarę nie możemy boczku pominąć! Chrupiący, smażony boczek jest w dużej mierze odpowiedzialny za niesłabnącą popularność spaghetti carbonara na całym świecie. Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies.


Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy. Gdy boczek się przyrumieni zrzucamy go z patelni , a na niej dusimy około minut pokrojone pieczarki, po tym czasie do pieczarek dodajemy boczek. Bekon śmietana, jaja i cebule tworzą połączenie rozkosznego smak i aromatu.


Czy wiesz, że Włosi nigdy nie dodają śmietany do sosu carbonara? Inne przepisy na makaron z boczkiem i pieczarkami zawierają śmietaną a nie słodką i rzadką śmietankę – stąd moje wątpliwości. Trochę się obawiam dodania śmietanki. Oto prawdziwa włoska carbonara! Przepis wg Magdy Gessler bazuje na sosie z żółtek i śmietanki, z dodatkiem chrupiącego boczku plus oczywiście aromatyczny parmezan.


Jest najpyszniej jak się da, a że jest także kalorycznie. Cóż, nie można mieć wszystkiego. Sos na bazie żółtek wlej na makaron i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj, by żółtka pokryły cały makaron. Delikatnie podgrzewaj, by żółtka się nie ścięły. Na koniec posyp świeżo zmielonym pieprzem.


Pyszny sos carbonara, który idealnie współgra z makaronem i razem tworzą całość. Polecam dzisiaj spaghetti carbonara z brokułami. Jest to danie, które można przygotować prawie błyskawicznie np. Także polecam mój sprawdzony przepis na sos pieczarkowy. Risotto to danie obiadowe, wymaga trochę cierpliwości, ale warto, bo jest smaczne.


Na patelni rozgrzać 2-łyżki oliwy i usmażyć na niej boczek wraz z cebulą. Do usmażonego boczku włożyć makaron i wsypać rozmaryn oraz tymianek. Pierwszy krok to pokrojenie boczku na możliwie najcieńsze plastry, a następnie pocięcie ich na cieniutkie słupki. Całość wymieszać i smażyć chwilę.


Słupki boczku wrzucamy na patelnię, na mały ogień, niech się wytapia, niech nabiera chrupkości. Oryginalny przepis na carbonarę zawiera w sobie makaron (zwykle spaghetti), podgardle (guanciale) oraz kremowy sos, sporządzony z jajek i sera (najczęściej pecorino lub parmezan). W Polsce carbonarę przygotowuje się najczęściej z boczkiem lub szynką, a bazę sosu często stanowi śmietana.


Sos carbonara z boczkiem

Kremowa carbonara dyniowa z boczkiem, szpinakiem i sosem na bazie jajek to sycący, pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu przepis. Nie trzeba myć naczynia miksującego. Jednak przy odpowiedniej modyfikacji nadaje się także do modelu LCHF.


Wystarczy tylko użyć makaronu konjac lub z cukinii by w towarzystwie sosu uzyskać pyszne spaghetti carbonara. To szybkie i bardzo proste danie z boczkiem, serem i jajkami w klasycznej wersji nie zawiera śmietany, ale na LCHF śmiało można ją dodać. Makaron z cukinią i boczkiem w sosie carbonara.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty