wtorek, 5 listopada 2019

Wypieki z mąki żytniej

Choć za oknem jeszcze ciepło, warto skosztować połączenia gruszek z ciastem korzennym :). Smakuje wybornie, ciasto jest wilgotne, aromatyczne (piernikowe), miękkie - mimo dodatku mąki żytniej. W poszukiwaniu trochę zdrowszych przepisów trafiłam na te ciastka i jestem zachwycona :) Mają dużo ciekawszy smak niż klasyczne kruche.


Zdrowy chleb upieczony z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie żytnim. Dodane przez goha w: Tylko o kuchni. Ciasta z mąki żytniej Mąka żytnia, pozyskiwana z całych ziaren zboża, jest bardzo wartościowa, ponieważ po zmieleniu nie jest przesiewana i pozostają w niej śladowe ilości otrębów oraz zarodków.


Jest bogatym źródłem węglowodanów złożonych, dlatego ciasta z mąki żytniej – o niskim indeksie glikemicznym - są szczególnie wskazane dla osób chorych na cukrzycę lub. Nam razowe wypieki bardzo posmakowały, a w dodatku są po prostu zdrowsze. Jeden kawałek takiego ciasta syci o wiele bardziej niż kilka kawałków ciasta z jasnej mąki, a będąc na diecie, można sobie w ten sposób pozwolić na małe co nieco. Niestety ciast tylko i wyłącznie z mąki żytniej prawie nikt nie piecze. W końcu trafiłam na ten przepis i przyznam, że to był strzał w dziesiątkę.


Wypieki z mąki żytniej

Wprawdzie miksując to ciasto byłam bardzo sceptycznie nastawiona, w przepisie oryginalnym było dkg mąki, ja dałam tylko dkg, a i tak było bardzo gęste. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj otartą skórkę z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową.


Szybkie ciasteczka z żytniej mąki na spotkanie z przyjaciółmi przywiozła Anetka. Po spróbowaniu wszyscy pytali o przepis, bo baaaardzo przyjemnie chrupiące, w sam raz na jeden kęs, pycha! Do pracy, do szkoły, na zdrowsze od innych łakoci przegryzanie. Dodatkowo z żytniej mąki razowej – samo zdrowie i dobro.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta z mąki żytniej. Orzechowe ciastka z mąki żytniej Kolejne ciastka na bazie jogurtu naturalnego, tym razem bez muesli, za to z mąki żytniej z dużą ilością orzechów. Przepis na bułki pszenno- żytnie. Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej. Chrupiące i rumiane gofry z mąki żytnie razowej min łatwe tanie.


Przekąski Tortilla z mąki żytniej. Takie naleśniki wymyśliłam, gdy miałam w szafce dość duży zapas żytniej mąki. Co prawda nie była to mąka razowa, ale ważne, że nie była biała, pszenna.


Do smaku tych naleśników z pewnością trzeba przywyknąć, tak jak do wyszystkich wyrobów z ciemnych mąk, ale z dżemem lub innymi dodatkami smakują po prostu wyśmienicie. Upieczenie chleba na bazie mąki żytniej jedynie na drożdżach nie jest łatwe. Na mące żytniej piecze się głównie na zakwasie.


Oczywiście jest to możliwe, ale raczej z mąką o niższym typie, czyli 720. Kolejny sposób na zjedzenie żurawiny :) Tym razem w muffinkach z mąki żytniej. Z podanych składników wyszło mi babeczek. Jest dzielona na różne typy mąki według procentowej zawartości popiołu w mące, czyli ilości składników otrębowych.


Warto wiedzieć jak traktować określoną mąkę w kuchni, ponieważ z każdej wychodzi inne ciasto. Należy pamiętać, że wypieki na bazie mąki żytniej, bezglutenowej, czy o wysokiej liczbie określającej jej typ są cięższe i wymagają większej ilości płynu niż np. Jedną łyżkę odłożyć i wymieszać ją z bakaliami.


Mąki wymieszać z przyprawą do piernika i sodą. Dalej miksując dodawać ostudzony miód z masłem. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąki na przemian z kefirem. Mieszać tylko do połączenia składników.


Wypieki z mąki żytniej

Nie samą pszenną człowiek żyje. Jest tyle innych rodzajów mąki: gryczana, jęczmienna, żytnia, owsiana. Zapewniamy, że gryczana to nie tylko bliny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty