wtorek, 19 listopada 2019

Warzywne leczo

Warzywne leczo

Wymarzona kompozycja smaków dla wszystkich miłośników warzyw. Pyszne i aromatyczne leczo warzywne to propozycja na obiad lub kolację, a także na smakowity dodatek do szkolnej kanapki. W czym tkwi sekret dobrego leczo?


Warzywne leczo

Liczy się odpowiednia kolejność dodawanych składników oraz krótki czas smażenia. Opis przepisu: Autor: WINIARY W upalne letnie dni idealnie sprawdzą się dania jarskie, obfitujące w soczyste warzywa. Jedną z propozycji o nieco śródziemnomorskim rodowodzie jest leczo warzywne przygotowywane z cukinii, bakłażana i trzech rodzajów papryk. Wykonanie trwa chwilę, a smak jest zachwycający.


Przykład dania, do którego możemy wykorzystać sezonowe letnie warzywa, także wtedy gdy nie mamy za bardzo innego pomysłu co z nich przygotować. Dzisiaj mam dla was bogate, pyszne leczo warzywne z fasolą, bakłażanem, papryką i pomidorami. Moje leczo warzywne jest taką alternatywną dla gulaszu warzywnego, dla duszonej fasoli czy pieczonych warzyw, którą możecie jeść od rana do wieczora. Duszone warzywa z ulubionymi dodatkami są pyszne.


Bardzo ważne są w leczo kolorowe papryki oraz papryka w proszku. Leczo jest daniem typowo węgierskim. Ja do leczo dodaję też paprykę wędzoną, która pasuje do tego dania, jak do żadnego innego. Mój przepis na leczo wegetariańskie jest dopracowany do perfekcji. Tym razem leczo warzywne, bez dodatku mięsa, ale też bez dodatku tłuszczu.


To co lubię w tym daniu to po pierwsze prostotę przygotowania, a po drugie to to, że nawet na zimno smakuje fantastycznie. Do jej przygotowania wykorzystuje się zazwyczaj świeże, sezonowe warzywa, które kroi się i dusi w jednym garnku. Dzięki naszemu przepisowi możesz zrobić leczo także w środku zimy, gdy warzywne stragany świeca pustkami. Ja też do leczo nie potrzebuję mięsa, warzywne jak najbardziej wystarczy. Oprócz głównego skłądnika, czyli papryki dodaję kabaczek.


Polecam, nawet samego kabaczka w pomidorowym sosie, z dodatkiem np. Tradycyjne leczo z cukinią nie jest daniem niskokalorycznym, ponieważ zawiera w swoim składzie kiełbasę i (lub) boczek. Ratatuj to francuskie leczo warzywne, przygotowywane na bazie cukinii, bakłażana, pomidorów i papryki.


Wśród licznych dań z bakłażana i cukinii, to znajduje się zdecydowanie w czołówce stawki. Przygotujesz je z soczystych, pełnych aromatu warzyw i doprawisz Bulionem warzywnym WINIARY. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.


Lubimy wszelakie warzywne dania, gęste, ciepłe i sycące. Oj tak, możliwości jest wiele – a Ty, jakie leczo lubisz najbardziej? Na naszych stołach leczo też jednak chętnie gości – i latem, i zimą.


Podajemy proste przepisy na leczo domowej roboty. Przepis na leczo jest banalnie prosty, trzeba jednak poznać małą tajemnicę, aby leczo własnej produkcji było idealne. Szczególnie po okresie świątecznym czujemy się nieco ociężali, a przy okazji wpadło nam też kilka nadprogramowych kilogramów. Pyszne danie całoroczne dla tych, którzy nie przepadają za mięseleczo warzywne. Uwielbiam jego smak i te kolory w garnku i na talerzu!


Warzywne leczo

Takie leczo z warzywami szczególnie polecam teraz, zimą, kiedy każdy z nas potrzebuje solidnej dawki witamin. Jako dodatki można do niego podać ryż lub pieczywo. Jest pożywne i rozgrzewające. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i podsmażamy na oleju.


Jak cebula się zeszkli to dodajemy umyte i pokrojone w kostkę paprykę i cukinię. Wszystkie warzywa mieszamy i dusimy. Jak warzywa będą prawie miękkie dodajemy pomidory (jeśli używamy całych to pokrojone w kostkę) i koncentrat pomidorowy. Pomidory, cukinia, papryka powoli w coraz lepszej cenie i powoli coraz lepsze w smaku, czas na pyszne warzywne leczo. Dzisiejszy przepis na leczo to wersja wegańska, przygotowana zgodnie z regułami postu warzywno – owocowego dr Dąbrowskiej.


Fantastyczne leczo z kiełbasą. Lekko słodkie, kwaśne, warzywne leczo na obiad lub na kolację. To przepis na leczo z kiełbasą, który świetnie sprawdza się również zajadane z ryżem lub kromką świeżego pieczywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty