czwartek, 14 listopada 2019

Spaghetti przepis carbonara

Makaron z wędzonym boczkiem, jajkami, serem pecorino, pieprzem i natką pietruszki. To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza. Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem.


Podajemy klasyczny przepis na spaghetti carbonara! Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię? Zobacz też inne nasze przepisy na spaghetti!


Spaghetti carbonara to danie dla ciebie! Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. O tym, że makaron uwielbiam, już pisałam. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.


Spaghetti przepis carbonara

Magda Gessler najlepiej wie jak przygotować prawdziwą włoską Carbonarę! Oto jej niepowtarzalny przepis. Miłośnikom kuchni włoskiej jest dobrze znana. To druga, zaraz obok spaghetti bolognese, najpopularniejsza potrawa wykonana z makaronu pochodząca z Włoszech.


Boczek pokrój w cienkie paseczki. Jajka rozbełtaj, wymieszaj z pecorino i parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu. Był taki czas, gdy spaghetti carbonara lądowało na naszych talerzach niemal co drugi, trzeci dzień. W jego przyrządzaniu przodował Monsieur, który przy każdej okazji podkreślał, że robi lepszą carbonarę niż ja, co w sumie było prawdą, bo ja nie gotowałam jej wcale.


Warto również na tym etapie wspomnieć, że we Włoszech najczęściej do zrobienia spaghetti carbonara wykorzystuje się guanciale, czyli wieprzowe policzki (podgardle). Czasem zastępowane jest pancettą, czyli zawijanym boczkiem. Tę jedną z najsłynniejszych włoskich potraw szybko i łatwo przygotujemy dla całej rodziny. I odczekaj ok minuty żeby spaghetti nieco przestygło.


Jest to bardzo ważne, ponieważ zbyt gorący makaron sprawi, że nasz jajeczny sos zmieni się w jajecznicę. Dodaj kremowy jajeczny sos do makaronu z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Staraj się, by każda nitka spaghetti była dokładnie pokryta kremowym sosem.


Przywoziła wszystkie produkty, więc spaghetti alla carbonara pojawiło się przed nią na talerzu dosłownie po kilkunastu minutach. Oprócz walorów smakowych potrawa ma te dwie zalety, że jej przygotowanie jest błyskawiczne i stosunkowo tanie. Choć w tradycyjnym sosie wcale nie ma śmietany, my prezentujemy popularny w polskich domach. Być może są jakieś ortodoksyjne szkoły gotowania tego makaronu, ale to zupełnie umowne historie i trzymać się sztywno nie ma po co, byle talerze były puste i domownicy zadowoleni.


Sprawdzone przepisy na spaghetti carbonara. Znajdź przepis na spaghetti carbonara w Ugotuj. Makron spaghetti z bobem alla carbonara. Każdy z nas jadł już kiedyś spaghetti bolognese. Przepis na prosty i pyszny makaron z bobem.


Spaghetti przepis carbonara

Jest ono bardzo popularne i najczęściej przez nas jadane. Ale zapominamy, że istnieje też i inny równie wyśmienity sos. Mowa oczywiście o robionym na bazie jajek i śmietany sosie carbonara. Musimy przyznać, że carbonara bywa nieco sucha.


Carbonara ze śmietaną, czyli włoska klasyka po polsku. Dlatego też przedstawiamy wam także przepis na carbonarę ze śmietaną. Jeżeli jednak mamy polecić któryś z tych przepisów, koniecznie wypróbujcie spaghetti w wersji oryginalnej. Przygotowując spaghetti carbonara, warto pomyśleć wcześniej o pożywnej przekąsce, która doda świeżego akcentu. Oryginalny przepis na carbonarę zawiera w sobie makaron (zwykle spaghetti), podgardle (guanciale) oraz kremowy sos, sporządzony z jajek i sera (najczęściej pecorino lub parmezan).


W Polsce carbonarę przygotowuje się najczęściej z boczkiem lub szynką, a bazę sosu często stanowi śmietana. Szukasz pomysłu na szybki obiad? Koniecznie wypróbuj przepis na spaghetti carbonara, które przygotujesz w minut.


To proste i tanie danie, które zasmakuje wszystkim domownikom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty