Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru.
A może raczej o barszcz biały mi chodzi? Zdania są podzielone na temat tego, czy są to różne zupy, czy też nie. Dla mnie obie nazwy tożsame są z przyrządzaną na zakwasie kwaśną zupą na białej kiełbasie. I tu świetnie sprawdzi się Żurek WINIARY! Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w mniej niż pół godziny.
Możesz również zaserwować swoim bliskim tradycyjny żurek z ziemniakami i na przykład z dodatkiem boczku lub żeberek – postaw na dodatki, które najbardziej lubisz. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek.
Zupy Żurek na białej kiełbasie. Smakuje wybornie o każdej porze roku. Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry.
Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Dodajemy parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, pieprz, sól vegetę oraz parę grzybków. Gotujemy wywar około minut. Białą kiełbasę myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru.
Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy ząbki czosnku. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku.
Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Najlepszy będzie przygotowany na domowym zakwasie, jest pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu, a moje dzieci za nim przepadają. Jest to też danie, od którego zaczynamy wielkanocne śniadanie, wtedy podaję go z jajkiem ugotowanym na.
Składniki: 4g białej kiełbasy, duża marchew, duże ziemniaki, łyżka masła klarowanego, 6ml zakwasu na żur, łyżki przyprawy do żurku, sól, pieprz Żurek na białej kiełbasie - przepis ze Smaker. Gorąco polecam i życzę smacznego. Tradycyjna regionalna potrawa kujawska. By Mirabelka 09:Kuchnia polska, Wielkanoc, Zupy.
Wczoraj na blogu pojawił się przepis na domowy zakwas na żurek, więc kolejny przepis nie mógł być inny :) Przepisów na żurek jest mnóstwo - możnaby rzec, że w każdym domu przygotowuje się go nieco inaczej. Poniższy przepis jest jednym z prostszych. Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny. Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny!
Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty.
Zawsze z gotowanym jajkiem – nie wyobrażam sobie inaczej. Zagotuj szklanki wody, dodaj grzyby, cebulę i czosnek, lekko posól. Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach. Do garnka wkładamy białą kiełbasę wraz z pokrojonym boczkiem, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowi i ziele angielskie gotujemy wywar.
Ziemniaki, marchewka i pietruszkę obieramy kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez prasę - wszystko dodajemy do wywaru soląc go. W tym roku zaszaleliśmy i wszystko zrobiliśmy własnoręcznie. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Począwszy od zakwasie, skończywszy na białej kiełbasie. Przy okazji polecamy świetną przyprawę do ż Zobacz więcej.
Mój przepis na barszcz biały gotowany na białej kiełbasie zabielam kwaśną śmietaną. Ten barszcz jest bardzo delikatny. Można go jednak wzmocnić dodając na koniec łyżeczkę tartego chrzanu. Barszczyk polecam podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i siekanym szczypiorkiem. Do zupy dodajemy zakwas na żurek oraz cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną na maśle.
Zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.