poniedziałek, 21 września 2020

Zupa leczo

Moje leczo bardziej przypomina zupę, a przepis dostałam dobrych kilka late temu do teściowej. Mój mąż przyzwyczajony do kuchni swojej mamy nie chciał rezygnować z tych przyzwyczajeń a ja chciałam przenieść do naszego domu trochę smaków z kuchni jego mamy. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Kremowa zupa marchewkowa.


Słodko-wytrawna wersja delikatnej warzywnej zupy świetnie sprawdzi się jako wstęp do obiadu lub c. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. W sezonie paprykowym na stołach nie może zabraknąć węgierskiego przysmaku: leczo z kurczakiem to połączenie aromatów cebuli, papryki i pomidorów! Pozwól nam się zainspirować.


Zobacz Zupa a’la leczo z kiełbas. Sprawdź tu sprawdzony przepis! Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek.


Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw.


Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. LECZO Z MAKARONEM Wpadłam na pomysł, że podać leczo z makaronem, takie proste domowe. W moim domu od zawsze je się leczo w formie bardziej płynnej, jak zupa. Wzięło się to stą że zawsze mało nam tej wody z potrawy, która koncentruje cały smak :) Kiełbasę i cebulę kroimy na półplasterki i podsmażamy na oleju. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.


Zupa leczo

Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Danie na lato,łatwe w przygotowaniu min średnie przystępne. Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Pomidory sparzyć obrać, pokroić na kawałki.


Dusić w garnku do miękkośći Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, gotować w wodzie ok minut. Po tym czasie dodać umytą , oczyszczoną z gniazd nasiennych i skrojoną również w kostkę paprykę. Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało.


Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. ZAWSZE robi bez cukinii. Przepis jest prosty, nie ma w nim żadnych kombinacji i zbędnych składników. Składniki: 5g ulubionej kiełbasy duże czerwone. Na Węgrzech leczo najczęściej podawane jest jako dodatek do potraw mięsnych.


W Polsce bezmięsne leczo może być zaproponowane podobnie - z mięsem i np. Risotto Kup składniki z przepisu Ketchupy Zupy są dobre na wszystko Porady kulinarne. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii lub bakłażanów.


Zupa leczo

Aby leczo miało smak umami szykuje się je najczęściej na tłuszczu zwierzęcym, na smalcu lub boczku. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować pyszne leczo! Oto sprawdzony przepis na leczo w pół godziny. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.


Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki. Najlepiej smakuje gotowane w kociołku nad ogniskiem. Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite. Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę. Ja do leczo dodaję też paprykę wędzoną, która pasuje do tego dania, jak do żadnego innego.


Mój przepis na leczo wegetariańskie jest dopracowany do perfekcji. Bardzo często szykuję leczo bez mięsa, ponieważ jest to danie jednogarnkowe i można je długo przechowywać w lodówce. Super pyszne jest też moje leczo z kiełbasą. A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat.


Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Leczo świetnie nadaje się do wekowania! Można przygotowywać je przez cały rok.


W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty