piątek, 4 września 2020

Zupa jarzynowa

Wprawdzie pokazywałam już na moim blogu sporo przepisów mojej Mamy ( w tym te cieszące się największą popularnością jak biała kiełbasa w słoikach i galareta wieprzowa), ale na dzisiejszą okazję i akcję Peli też się coś znalazło. Choć wielu dorosłych nie może się do niej przekonać przez uprzedzenia z czasów dzieciństwa, jej nowa wersja z aromatycznymi przyprawami i kremową śmietaną na pewno przełamie lody. Poczciwa, pyszna jarzynówka jest też świetnym sposobem na przemycenie porcji warzyw do codziennego jadłospisu!


Pyszna zupa jarzynowa o delikatnym smaku, zabielana śmietaną, z dodatkiem masła. Przepis na zupę jarzynową. Dobór warzyw można modyfikować dodając np.


W moim odczuciu zupa jarzynowa ze śmietaną jest duża smaczniejsza jak bez jej dodatku. Sezonowe jarzyny doskonale komponują się z jarskim lub drobiowym bulionem, który wzmacnia i podkreśla smak zupy. Mile widziana jest kalarepka, kalafior, groszek i oczywiście marchew, najlepiej młoda.


Sezon na zupę jarzynową jest cały rok! Można ją zrobić ze świeżych, sezonowych warzyw, dzięki którym w garnku zabulgocze przepyszna zupa jarzynowa z młodych warzyw, ale zimą można też z mrożonych i powstanie rozgrzewająca zimowa jarzynowa do zabrania ze sobą w termosie. Lecz tak naprawdę możliwości jest jeszcze więcej – tradycyjna polska zupa kalafiorowa, włoska. Sycąca, pełna warzyw zupa jarzynowa z selerem, groszkiem, marchewką oraz ziemniakami.


Zobacz przepis na zupę jarzynową z selerem naciowym Sałatkę Cezar przygotowuje się z sałaty rzymskiej o chrupiących, intensywnie zielonych liściach. Tym razem będzie to jarzynowa. Jeśli szukasz przepisu na zupę jarzynową to zupa z tego przepisu wychodzi, jak u mamy.


Zupa jarzynowa

A u Ciebie jakie warzywa dodaje się do jarzynowej? Warzywa obieramy myjemy kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę dodajemy kostkę wieprzową ,wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości ,doprawiamy do smaku solą pieprzem i vegetą i dodajemy łyżeczkę masła by była smaczniejsza. Grzechem jest nie ugotować jej podczas sezonu letniego, gdy wszystkie młode warzywa mają najwięcej wartości odżywczych i nadają daniom smak i aromat. Bardzo smaczna, lekka zupa z sezonowych warzyw, zabielana słodką śmietanką.


Wszyscy domownicy ją uwielbiają. Taką zupę przygotowała Babcia Zosia, a teraz ja. Kojarzona z beztroskim czasem dzieciństwa i obiadami u babci. Zawartość opakowania wsyp do garnka, dodaj ok. Trzepaczką wymieszaj łyżki śmietany ze 1ml zupy i dodaj do garnka z zupą.


Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przyprawy i świeże zioła dodadzą zupie, głębi smaku. Zupy jarzynowe są polecane dorosłym, osobom.


Już jedna porcja zupy jarzynowej stanowi dobre źródło witaminy A, C, B B oraz minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, potas i siarka. Szybka zupa jarzynowa , która bardzo często gości u nas na stole. Do gotowej mrożonki dodaję jeszcze ziemniaki, marchew i cebulę, czasami też inne warzywa, by była bardziej syta. Rozgrzewająca i pożywna, każdego zmarzlucha postawi na nogi, a przy smakuje naprawdę obłędnie. Zupa serowa z porem i grzankami.


Zobacz przepisy na sezonową Zupę jarzynową, sprawdź opinie na ich temat oraz wybierz najlepszy przepis dla siebie. Pyszna jarzynówka zabielana śmietaną, doprawiona tymiankiem, czosnkiem i kurkumą. Można zrobić ją o każdej porze roku, z mrożonych warzyw. Zupy nie gotujemy zbyt długo, bo mowalijki są delikatne i najsmaczniejsze lekko chrupiące. Dzisiaj przepis na zupę klasykę – zdrową, lekką, niskokaloryczną, pełno kolorowych warzyw.


Najlepiej wykorzystać oczywiście warzywa świeże, ale jeśli takich nie macie, mrożonki też świetnie się nadadzą. Przyjemność wyboru dla miłośników domowej kuchni polskiej. Koniecznie zobaczcie film i zostawcie komentarz na YouTubie (tylko tak można wziąć udział w konkursie). Poza sezonem możesz do zupy dodać mrożonki i świeże zioła - zupa niewiele straci na wartości i smaku. Uwielbiam zupy, a to jedna z moich ulubionych.


Zupa jarzynowa

Bardzo łatwa zupa jarzynowa , która uda się nawet początkującym kucharzom. Prosta i smaczna zupa krem jarzynowa. Najlepsza z grzankami i natką pietruszki. Smakuje i dzieciom i dorosłym.


WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). W tym przepisie na zupę jarzynową z mięsną wkładką wykorzystano zapomnianą brukiew, ale można zupę przygotować z zieloną fasolką szparagową albo każdą mrożoną mieszanką warzywną. Jedną z moich ulubionych zup jest zupa jarzynowa , w dzieciństwie najczęściej była to jarzynowa zupa krem podawana z małymi ptysiowymi kulkami! Zachęcam Cię do zrobienia takiej zupy.


Zupy lubię od zawsze, gotuję je często, choć głównie dla siebie, bo Zielonooki je tylko niektóre i woli konkretne obiady. Dziś przejrzałam lodówkę i stwierdziłam, że po mięsnym weekendzie zupa jarzynowa będzie idealna. Do przygotowania zupy potrzebujemy wywar z kości gotowany z cebulą, pietruszką, selerem, marchwią.


Część z jarzyn miksujemy na gładką masę, cześć kroimy w kostkę i odkładamy na bok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty