czwartek, 24 września 2020

Żurek staropolski

Knorr dodany do wywaru z mięsa wieprzowego sprawi, że we własnym domu przygotujesz potrawę na miarę mistrzów kuchni. Pamiętaj, że tradycyjny żurek staropolski gotujemy z dodatkiem wędzonki, ale podajemy z kawałkiem białej kiełbaski i pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami. Przepis na typowe polskie danie: bigos staropolski. Sekret smaku to nie tylko dobra kapusta i przyprawy, ale też mięsne dodatki.


Bigos staropolski musi być pełen pieczonych mięs, kiełbasy i boczku. Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru.


Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. UREK STAROPOLSKI - podstawa tradycyjnej polskiej kuchni.


Żurek staropolski

Idealna potrawa na święta wielkanocne. Prosty, pyszny i klasyczny przepis. Boczek pokroić na kostkę i podsmażyć, następnie dodać posiekaną cebulę i razem smażyć aż cebula się zarumieni, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Zgodnie z tradycją żurek staropolski podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy. Oto sposób przygotowania.


Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. W pierwszej chwili temat postu wydaje się być tajemniczy, jakby wyrwany z akt Archiwum X czy też Strefy 51. Cooking Monster Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Cooking Monster.


Możesz do nich przygotować także smażony boczek z cebulą, kawałek ugotowanej białej kiełbasy, lub posypać je po prostu koperkiem. Przygotuj żurek staropolski według naszego przepisu i przekonaj się, jaki jest smaczny. Dlatego prosimy - wyraź zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych, które trafiają do nas, gdy korzystasz ze stron i aplikacji Edipresse Polska S. Zakwas na żurek staropolski warto zrobić w domu.


Szybko i prosto, według tradycyjnej receptury. Zakwas żytni to podstawa przepisu na żurek wielkanocny. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej.


Jest to danie staropolskie – stąd czasami nazywana żur staropolski. N ieodłączny element wielkanocnego menu w moim domu oraz często przygotowywany nie tylko z okazji świąt Wielkiej Nocy. Efektownie wygląda podany w chlebie z dodatkiem białej kiełbasy pachnący majerankiem i czosnkiem.


Jedna z moich ulubionych zup, bardzo sycąca i po prostu pyszna. Nazwa żur wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa „sauer” (niegdyś sur), oznaczającego „kwaśny”, ukiszony lub zakwaszony. Smakołyk ten stanowi tradycyjną Wielkanocną potrawę w naszym kraju.


Żurek staropolski

Jeśli chcesz zrobić żurek z majerankiem, to możesz go dodać do zupy osobno. Tak samo szykuję zakwas na żurek staropolski. Skład jest podstawowy i uniwersalny, więc można z tego zakwasu zrobić zarówno postny żur na Wielkanoc z jajkiem, jak i postny żur na Boże Narodzenie z suszonym grzybem. I choć powstaje wiele nowoczesnych wersji tego dania, tradycyjny staropolski wariant z białą kiełbasą pozostaje bezkonkurencyjny. Do kwaśnego żurku po staropolsku polecamy też dodać wysmażony na chrupko boczek z czosnkiem i plasterkami białej kiełbasy oraz - zgodnie z tradycją - sporo majeranku.


Nikt nigdy do żurku namawiać mnie nie musi. W przydrożnych barach w latach 90-tych ubiegłego wieku przed odbiorem zamówionej zupy zwykle słyszałem charakterystyczny dzwonek mikrofalówki. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.


Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Przygotowany na zakwasie Żurek bez, którego trudno wyobrazić sobie Wielkanocne śniadanie. Grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut. Zobacz nasze przepisy na Polki. Boczek i kiełbasę śląską podsmażam na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.


Bulion rozgrzewam i dodaję do niego podsmażoną kiełbasę z boczkiem. Namoczyć grzyby, a następnie pokroić w paski. FRUTICO Export - Import Szczepan Stanik Nowe Gajęcice, ul.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty