środa, 2 września 2020

Żurek staropolski przepis

Żurek staropolski przepis

Druga sprawa, to również ta śmietana. Staropolski żur to prosta, mocna polska zupa. Jej smak właśnie powinien być kwaśny, więc raczej nie powinno się dodać do niej śmietany. Przepis na typowe polskie danie: bigos staropolski.


Bigos staropolski musi być pełen pieczonych mięs, kiełbasy i boczku. Knorr dodany do wywaru z mięsa wieprzowego sprawi, że we własnym domu przygotujesz potrawę na miarę mistrzów kuchni. Pamiętaj, że tradycyjny żurek staropolski gotujemy z dodatkiem wędzonki, ale podajemy z kawałkiem białej kiełbaski i pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami. Tworząc ten przepis chcę oprócz samej receptury omówić najważniejsze elementy dobrego żurku. Zdarzyło mi się niestety wielokrotnie próbować nie do końca poprawnych wersji tej zupy.


A to żurek był zbyt kwaśny, a to zbyt gęsty, czasem przypominał mdłą kartoflankę, innym razem zaś najwięcej w talerzu było marchewki. Sekret smaku to nie tylko dobra kapusta i przyprawy, ale też mięsne dodatki. UREK STAROPOLSKI - podstawa tradycyjnej polskiej kuchni.


Prosty, pyszny i klasyczny przepis. Idealna potrawa na święta wielkanocne. Boczek pokroić na kostkę i podsmażyć, następnie dodać posiekaną cebulę i razem smażyć aż cebula się zarumieni, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek.


Zobacz przepis na staropolski żur z jajkiem i białą kiełbasą, na wędzonce! Możesz do nich przygotować także smażony boczek z cebulą, kawałek ugotowanej białej kiełbasy, lub posypać je po prostu koperkiem. Przygotuj żurek staropolski według naszego przepisu i przekonaj się, jaki jest smaczny.


Zgodnie z tradycją żurek staropolski podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy. Oto sposób przygotowania. Kuchnia polska, Przepisy, Zupy Święta już daleko za nami, ale nic nie szkodzi aby zjeść sobie staropolskiej zupy, jaką jest żurek. Obejrzyj smaczny przepis na żurek i ciesz się wyśmienitą zupą na obiad. Do kwaśnego żurku po staropolsku polecamy też dodać wysmażony na chrupko boczek z czosnkiem i plasterkami białej kiełbasy oraz - zgodnie z tradycją - sporo majeranku.


Pyszny z grzankami z razowego, żytniego chleba. Wyjątkowy, pyszny przepis na tradycyjny polski żur na zakwasie z jajkiem i kiełbasą. Nazwa żur wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa „sauer” (niegdyś sur), oznaczającego „kwaśny”, ukiszony lub zakwaszony. Smakołyk ten stanowi tradycyjną Wielkanocną potrawę w naszym kraju. W zależności od regionu Polski receptura na.


Żurek staropolski przepis

Opis przepisu: Autor: WINIARY Przyjemnie kwaskowy żurek staropolski przyrządzamy z Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY z dodatkiem kwasu z ogórków kiszonych i kwaśnej śmietany. Dlatego nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Wrzuć pociętą w plasterki kiełbasę, lekko podsmażoną na patelni, obrane ziemniaki pocięte w kostkę, a także liść laurowy i ziele angielskie, po czym całość zagotuj mieszając.


Szybko i prosto, według tradycyjnej receptury. Zakwas na żurek staropolski warto zrobić w domu. Zakwas żytni to podstawa przepisu na żurek wielkanocny. Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu.


A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut.


Boczek i kiełbasę śląską podsmażam na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Bulion rozgrzewam i dodaję do niego podsmażoną kiełbasę z boczkiem. Jak zrobić pyszny domowy Żurek- przepis mojej MAMY. Przygotowany na zakwasie Żurek bez, którego trudno wyobrazić sobie Wielkanocne śniadanie. Połączyć żurek ze śmietaną i śmietanką, zahartować i dodać do garnka.


Żurek staropolski przepis

Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron, chwilę poddusić pod przykryciem, następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż rozdrobniony czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Sprawdź przepis na żurek staropolski! W dużym garnku gotuj ziemniaki pokrojone w kostkę.


Po minutach gotowania dodaj do nich podsmażoną kiełbasę z czosnkiem, liście laurowe, ziele angielskie. Kiedy ziemniaki są już miękkie, wlej żurek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty