Solianka popularna jest również na Białorusi i Ukrainie. Według mnie to zupa-marzenie – sycąca, pożywna i bez dwóch zdań zaskakująca. Dzięki połączeniu ogórków kiszonych, kaparów, cytryny i oliwek nabiera niesamowitego wyrazu. Jak sama nazwa wskazuje jest lekko słona, ale i kwaśna zarazem.
Rosyjska zupa solianka (przepis na zupę poniżej) znalazła się w menu legionowskiej restauracji Carska. O smaku solianki decyduje smak wywaru. To tam właśnie odbyły się Kuchenne rewolucje.
Na stołach królowała zatem tradycyjna zupa solianka , bliny z kawiorem, pielmieni, a także dziczyzna. Mięso zalać zimną wodą ( l ), dodać sól, ziele, liście laurowe, gotować pod przykryciem aż będzie w miarę miękkie, potem wyjąć i pokroić na kawałki i wrzucić do wywaru. Dodać marchew, pietruszkę, seler pokrojone w kostkę i por pocięty w talarki, dalej gotować na małym ogniu. SOLIANKA – NAJLEPSZY PRZEPIS – idealna, pyszna, pożywna, rozgrzewająca zupa. Magda Gessler przygotowała dla podupadającego lokalu menu godne prawdziwych carów.
Soljanka, czyli rosyjska lub ukraińska zupa solanka, którą u nas byśmy nazwali na winie, czyli wrzucamy co się nawinie ;). Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? Dawniej robiona na rybnym wywarze, z czasem pojawiło się wiele wariacji solanki, w tym wersja mięsna, którą tutaj zaprezentuję.
Warto pamiętać, że NIE MA jednej wersji tej zupy. Jest to zupa przygotowywana z kiełbasy, warzyw oraz wina. Tradycyjnie podaje się ją z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki.
Główny składnik zupy powinien być złożony z kilku odmian, a więc w solance mięsnej stosuje się kilka gatunków mięs (obsmażonych, gotowanych, wędzonych) i wędlin (przeważnie parówki) oraz słoninę. Do zupy, podczas gotowania, dodaje się oliwki, można. W solance rybnej stosuje się jednocześnie gotowaną, soloną i wędzoną rybę, najchętniej z ryb jesiotrowych. Osobno podsmaż wędlinę, też pokrojoną w cieniutkie paseczki.
Zupa z mięsem Soljanka - sposób przygotowania: Pokrój mięso w wąskie paseczki, podsmaż je na oleju razem z posiekaną cebulą. Mięso i wędlinę włóż do garnka, zalej szklankami zimnej wody, gotuj minut. Początkowo solankę przyrządzano na wywarze rybnym bez dodatków.
Solankę uważano za potrawę chłopską. Z biegiem czasu zaczęto dodawać do niego. Solanka (ros. солянка) – tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych. Zjedliśmy całkiem smaczną domową, białą kiełbasę i spróbowaliśmy rosyjskiej, kwaśnej zupy - solianki. Nieskromnie przyznam, że moja zupa smakowała jeszcze lepiej niż ta którą jedliśmy.
W tym przepisie zupa została przygotowana na wywarze wołowo-wieprzowym, zakwaszona kiszonymi ogórkami, z boczkiem, pieczarkami, oliwkami i dużą ilością czerwonej słodkiej papryki. Jest sycąca, tłusta, wyrazista w smaku. Sposobów na nią jest mniej więcej tyle, co u nas na żurek. Bardzo mi smakowała, postanowiłam więc taka zupę ugotować w domu.
Dlatego zupełnie nie rozumiem, dlaczego miałabym sobie (lub komukolwiek) odmawiać talerza tak pysznej zupy. Powinna być podawana z kwaśną śmietaną, ale wiadomo, że alergicy nie mogą sobie na takie coś pozwolić. Gotowana może być na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczna, a dodatkowo gęsta i pożywna. Razem z nami przyrządź rosyjską soliank. Kuchnia rosyjska - najlepsze przepisy.
Była to zupa do wódki - bardzo gęsta, tłusta i ostra. Może to zasługa bardzo dobrych, naszych własnych, kiszonych ogórków i smacznego soku, może dobrych mięs - nie wiem. To zupa chłopska, złożona z tego co jest pod ręką, więc nie warto trzymać się kurczowo przepisu, lecz poeksperymentować i wykreować swoją własną wersję. W każdym razie, bardzo zachęcam do ugotowania takiej zupy. Dostępna jest w każdej rosyjskiej, gruzińskiej czy ukraińskiej restauracji.
Ale można przygotować ją również samemu. Jej tajemnica tkwi w mięsie, kaparach, oliwkach i cytrynie. W soliance powinny byc jeszcze oliwki zielone i czarne ale nie mialam wice nie dalam. To doskonała potrawa rozgrzewająca na mroźny, zimowy dzień. Ogolnie solianke mozna zrobic z tego co sie ma w lodówe.
Moze byc grzybowa, miesna lub warzywna. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy. Zupa brokułowa z gorgonzolą i chipsami z jarmużu. Zupa tajska z kurczakiem i makaronem. Przepis na soliankę ukraińską nieco zmodyfikowałam, dostosowując go do swoich upodobań kulinarnych.
Kroki wykonania: Ugotowac wołowy bulion, moze być z kostki. Boczek pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na silnym ogniu, często mieszając. Gdy zaczyna brązowieć, dodaję pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażę na sporym ogniu, aż boczek będzie chrupiący. Niestety, oszołoma we mnie za grosz, za to smakosza sporo, oj sporo.
Gotowe mięso przekładam do miseczki, a na pozostały tłuszcz wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby. To też idealna propozycja na zimowy obia bo zupa jest bardzo sycąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.