Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy wywar około minut.
Na koniec wciskamy ząbki czosnku. Białą kiełbasę myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory.
Podować z jajkiem ugotowanym na twardo i ugotowanymi ziemniaczkami. Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek.
Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Jajka ugotować na twardo i pokroić na połówki. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Włoszczyznę oczyścić włożyć do garnka zalać l wody dodać białą kiełbasę surową,liść laurowy,ziele angielskie i gotować min. Pyszny żurek z białą kiełbasą to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole.
Dodać zakwas na żurek , ząbki czosnku,majeranek,pieprz i sól do smaku. Mimo to warto poznać różne przepisy, aby poszukać inspiracji. UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I WĘDZONYM BOCZKIEM. Tradycyjny polski żurek z białą kiełbasą przygotowywany jest na zakwasie, najlepiej z mąki żytniej.
Każda gospodyni ma swój sposób, aby uczynić tę zupę niepowtarzalną i wyjątkową. Do garnka wkładakiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę i cebulę (jedną) oraz listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i łyżkę przyprawa uniwersalna. Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Zupy Żurek na wędzonej kiełbasie.
Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą. Bardzo wyjątkowy smak,u mnie w domu znika do ostatniej kropli. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Opis przepisu: Autor: WINIARY Pyszny, pachnący żurek na zakwasie z białą kiełbasą możemy przygotować w niecały kwadrans, jeżeli do przyrządzenia aromatycznego i intensywnego w smaku wywaru użyjemy Bulionu warzywnego WINIARY oraz Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia, z cebulą, czosnkiem oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Nie tylko na Święta min łatwe tanie.
Pietruszkę i seler dodaję w całości, a marchewkę trę na tarce, ziemniaki kroję w kostkę. Następnie wyjmuję białą z wywaru i dodaję liść laurowy, czosnek pokrojony w plasterki, ziele angielskie. Kiełbasę zalewam wodą i gotuję minut. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-). Najlepszy będzie przygotowany na domowym zakwasie, jest pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu a moje dzieci za nim.
Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną. Wszystko wkładam do wywaru i gotuję ok. Pani Magdo serdeczne dzięki za przepis. Przepis na Żurek z białą kiełbasą. Składniki na 8-porcji: ok.
Na Wielkanoc żurek lub barszcz biały to podstawa. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. U mnie w domu na świątecznym obiedzie króluje właśnie żurek.
Podajemy przepis na szybki, prosty żurek z białą kiełbasą. Szybka zupka na zimowy obiadek. Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień.
Kujawach króluje tradycyjny żurek z kiełbasą i jajkiem, który podaje się w wydrążonym chlebie lub bułce. Smakował przednio, gdy był zabielony śmietaną. Ten żurek z białą kiełbasą ugotowany został na zakwasie z żytniej mąki razowej, z dodatkiem ziemniaków oraz podsmażonej cebuli. Tradycyjny żurek na kiełbasie Żurek z jajkiem Żurek na zakwasie owsianym - przepis blogera.
Jak przygotować ten żurek w domu? Prosimy go po prostu przelać ze słoika do garnka, wcześniej wymując z niego białą kiełbasę (jest ona w całości) i podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia. Dodać pokrojoną białą kiełbasę i jajko na talerz. Jest gęsty i kwaskowaty, bo na półtora litra bulionu użyliśmy dwóch szkl Zobacz więcej.
Od kilku dni w mojej lodówce gościła butelka na oko całkiem sensownego zakwasu na żur. I tak się u nas utarło, że żurek wielkanocny stanowi połączenie białego barszczu i żuru, smakuje wyśmienicie podany z pokrojoną w plastry białą kiełbasą i połówkami lub ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek.
Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić. Oj, aj, ech i takie tam. Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.