poniedziałek, 12 października 2020

Zupa z cieciorki

Zupa z cieciorki

Zupa z ciecierzycą, soczewicą, ziemniakami i pomidorami. Doprawiona kminem, kolendrą i kurkumą. Pyszna, rozgrzewająca zupa z ciecierzycy.


Do gotowania zupy z ciecierzycy zwykle używam cieciorki pochodzącej z ekologicznych upraw z Włoch (podobnie z pomidorami) – do kupienia w sklepach ze zdrową. Taką zupę dla swoich gości w nowym bistro Ararat przygotował Artak, bohater ostatnich Kuchennych rewolucji Magdy Gessler. Tysiące pasji i uspokojeń Błyskawiczna zupa z cieciorki Pyszna ,aromatyczna ,błyskawiczna i bardzo prosta. Polecam Zupę możemy zrobić na wywarze warztwnym ,mięsnym albo z kostki Tym razem Zobacz więcej.


Delicious Titbits Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Delicious titbits. Jest cennym źródłem białka, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. Ciecierzyca ma mnóstwo zalet i doskonale nadaje się do urozmaicenia diety.


Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe. Wydaje mi się, że na dzień dzisiejszy to najlepsza zupa jaką można wyczarować z ciecierzycy. Ugotowałam ją wzorując się na kilku przepisach z kuchni włoskiej, biorąc z nich co najlepsze: połączenie ciecierzycy z rozmarynem, konsystencję kremu, ale z całym, nie zmiksowanym grochem oraz podanie zupy z makaronem. ZUPA KREM Z CIECIERZYCY. Przygotowałam składniki.


W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Użyłam młodej włoszczyzny. Obrałam ją,umyłam i dodałam do zupy. Wsypałam sól,pieprz i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu przez około minut.


Składniki: 2gr cieciorki, cebula 1szt. Kotleciki z ciecierzycy. Falafel to wegetariański pulpet stworzony z ciecierzycy (gotowanej lub z puszki), cebuli i innych dodatków takich jak bób, sezam czy marchewka. Wszystkie składniki miksuje się razem a następnie formuje z nich kulki. Następnie falafele są smażone na patelni lub pieczone w piekarniku.


Zupy to smaczny i zdrowy, a przede wszystkim szybki w przygotowaniu pomysł na pożywny posiłek. Uzupełnienie codziennego menu o ich porcję, dostarczy dużej dawki energii i cennych składników odżywczych. Jedną z zup, którą z pewnością warto przyrządzić jest ta na bazie cieciorki.


Zupa z cieciorki

Oto dwa przepisy, dzięki którym pokochacie to cudowne warzywo. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Prościej chyba się nie da! Zupa krem z cieciorki z serem kozim może być przygotowana w minut od momentu poczucia pierwszego głodu, bo omija nas wielogodzinne moczenie suchych ziaren. Dobra, dlaczego zupa z cieciorki jak w przepisie nic ma informacji kiedy łączymy cieciorke z zupą?


Legenda głosi, że mniej więcej w XIII w p. Synaj doszło do błędu w tłumaczeniu, w wyniku którego z nieba spadła manna, zamiast upragnionej przez naród wygnany cieciorki. Z tego też względu cieciorka znana jest również pod nazwą byliny Mojżesza. Kolejna prosta propozycja. Zupa jest aromatyczna i bardzo pożywna.


Zupa z cieciorki

Wymaga niewielkiej ilości składników i bez trudu każdy może ją ugotować. Jeśli nie chce Wam się moczyć ciecierzycy, możemy użyć takiej z puszki. Aromatyczna zupa z cieciorką jest sycącym daniem na każdy dzień.


Różny czas gotowania warzyw pozwala zachować strukturę składników i wydobyć z nich to, co najlepsze. Do garna z zupą dodajemy połowę wcześniej ugotowanej ciecierzycy, pomidory w kartoniku i blendujemy na gładki krem. Jeśli zupa jest za rzadka to oddajemy trochę warzyw lub dodajemy więcej ciecierzycy. Po zblendowaniu wrzucamy z powrotem wyłowione warzywa oraz resztę ciecierzycy, doprawiamy, mieszamy.


Sprawdź, jak ją ugotować - zobacz przepisy na Gotujmy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty