piątek, 2 października 2020

Zupa neapolitańska

Zupa neapolitańska

Składniki: skrzydełka z kurczaka. To jedna ze smaczniejszych zup, jednak jednocześnie też jedna z najmniej fotogenicznych. Ale nie zawsze chodzi o wygląd.


Podstawowy „studencki” przepis na zupę neapolitańską, to: „pół litra wody, kostka rosołowa, mały serek topiony, trochę natki pietruszki i makaron”. Ja zwykle przygotowuje ją w dwóch wersjach pierwsza bardzo, gęsta, kremowa i sycąca, gotowana z jarzynami i makaronem - polecam ją szczególnie o tej porze roku. Dziś na obiad zupa neapolitańska z oryginalnym włoskim makaronem. Dostałam go w prezencie od sąsiadki, spędzającej w Alpach ferie. Szukając do niego odpowiedniego tła, pomyślałam właśnie o zupie neapolitańskiej, której kremowy kolor i konsystencja doskonale pasują do pasiastych wstążek i innych przeróżnych makaroników maści wszelakiej.


Przepadają za nią zwłaszcza dzieci, którym odpowiada jej delikatny smak. Pyszną neapolitankę można wyczarować w niecałe pół godziny - wykorzystując na przykład resztki rosołu czy wywaru. Swoją kremową konsystencję i jasną barwę zawdzięcza dodatkom śmietany i startego sera.


Wywar można przygotować zarówno na kościach, na kostce mięsnej lub warzywnej lub na samych warzywach. Osobiście uwielbiam wszystko co serowe, ta zupa wprost podbiła moje i moich córek podniebienie- nie mogłyśmy przestać jeść. Kremowa, mocno serowa- przepyszna. Koniecznie podana z cienkim makaronem, który obkleja się serową zupą. Makaron możemy przygotować w dwóch wersjach- ugotować oddzielnie lub wsypać suchy do gorącej zupy i poczekać aż będzie miękki.


Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, dzięki czemu bez problemu przygotujesz ją również w trakcie opieki nad dziećmi. Do jej przyrządzenia nie potrzeba wymyślnych składników (to właśnie jedna z zalet prostej kuchni włoskiej). Większość, z tego, co znajdzie się w. Danie to pochodzi z włoskiego miasta Neapol, stolicy Kampanii, które poza znakomitą kuchnią słynie również z imponującej architektury.


Zupa neapolitańska

Kurczaka umyć,odgotować w wodzie. Zlać wodę,kurczaka ponownie umyć,włożyć do l. Dodać włoszczyznę,paprykę,pomidor i cebulę. Posolić i gotować około min.


Serio, zachwyciłam się jej smakiem. Przepyszna zupa neapolitańska z kurczakiem, papryką i pieczarkami z pewnością zachwyci całą rodzinę. To zupa stworzona dla mnie, prosta i aromatyczna, a przy tym fajnie się ciągnie.


W zasadzie zupa neapolitańska to nic innego jak rosół podany z grubszym makaronem i startym żółtym serem, który rozpuszcza się pod wpływem temperatury i fantastycznie się ciąąąąągnie. Nie ma w tym wielkiej filozofii, ale jest smak. Dodane przez monikw: Tylko o kuchni. Może ktoś mi podać przepis na dobry deser dla dzieci. Moja Książka Kucharska: Przepis na klasyczną zupę neapolitańską.


Pyszna włoska zupa z makaronem i parmezanem, zabielona śmietaną. Jak zrobić domową zupę neapolitańską - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Ser z mlekiem dodać do gotującego się wolno wywaru z serkami.


Jeśli sery się rozpuściły i połączyły z innymi składnikami, a zupa ma jednolitą konsystencję, należy zestawić ją z ognia i wówczas dodać żółtka - miesząć trzepaczką! Zupa gotowana na rosole. Prosta w przygotowaniu a bardzo smaczna. Niejedno podniebienie ją polubi. Pyszna i rozgrzewająca zupa idealna na chłodne jesienne dni.


Jeśli lubicie smak sera i makarony to taka zupka na pewno przypadnie Wam do gustu. Niecodzienna i lekka zupa szybka w przygotowaniu. Myjemy skrzydełka, wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy.


Warzywa kroimy w talarki i wrzucamy do gotującego się wywaru. Dania główne Kuchnia włoska Specjalne okazje Zupy. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Wspaniała, sycąca, aromatyczna i kremowa zupa - zupa neapolitańska z klopsikami.


To idealna, na ten zimowy czas, rozgrzewająca zupa serowa, z dodatkiem warzyw, z małymi mięsnymi klopsikami. Można, serwować ją jako syte pierwsze danie lub tak jak u nas samodzielny posiłek. Kroki wykonania: Mięso i warzywa oczyścić i wypłukać, ugotować wywar.


Do przecedzonego wywaru dodać śmietanę i zagotować. Rozgrzać w rondlu oliwę i masło, wrzucić pokrojony por, podsmażyć. Zalać gorącym bulionem, uzupełnić gorącą wodą. Wrzucić serki pokrojone w kawałki, mieszając, gotować aż ser się rozpuści.


Ta dziewczynka miała wielką pasję. Po nocach siedziała i książkę kucharską pisała. Siedziała, pisała, wklejała.


Zupa neapolitańska

Nic dziwnego – w końcu to danie jest pyszne, bardzo pożywne i ma wiele cennych składników odżywczych. I co najważniejsze przepis na zupę neapolitańską jest bardzo prosty. Przygotowanie tego posiłku nie zajmie ci wiele czasu.


Chociaż, czego ja nie lubię :P Ponieważ od jakiegoś czasu zmienił się mój sposób odżywiania, postanowiłam nieco przerobić tradycyjną zupę neapolitańską na jej bezmięsny odpowiednik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty