Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Od kilku dni w mojej lodówce gościła butelka na oko całkiem sensownego zakwasu na żur. Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić.
No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek. Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą. Oj, aj, ech i takie tam.
Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Gotujemy wywar około minut. Białą kiełbasę myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru.
Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy ząbki czosnku. Podować z jajkiem ugotowanym na twardo i ugotowanymi ziemniaczkami. A oto filmik jak przygotowałam pyszny, domowy (Wielkanocny, ale nie tylko;) żurek z białą kiełbasą, wędzonką i jajkiem. Zapraszam do obejrzenia!
Całość doprawić chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem. Podaję na gorąco z białą kiełbasą oraz wkrojonym jajkiem na twardo, a do tego pajda świeżego chleba. Można dodać pokrojone w kostkę i ugotowane oddzielnie ziemniaki. Zupa raz wychodziła lepsza, raz średnia, ale nie poddałam się.
Długo testowałam różne żurkowe przepisy. Już wiem że trzeba zacząć od naprawdę dobrej jakości zakwasu. Najlepszy będzie domowy zakwas, ale jeśli o nie.
Wyniki wyszukiwania dostarcza duszlak. Dania główne Kotlet schabowy z kani. Durszlak Żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Smakują prawie identycznie jak kotlety schabowe - są mega soczyste i pyszne a skórka obłędnie chrupiąca!
Robi się je błyskawicznie. Połączenie ulubionych krokietów i pierogów ruskich. Opis przepisu: Autor: WINIARY Świąteczno-niedzielny żurek z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem na twardo łatwo przygotować, gdy mamy w kuchni Żurek Nasza Specjalność WINIARY.
Chrzanowy żurek gotujemy na wywarze z białej kiełbasy, którą potem kroimy na plasterki i podajemy do zupy razem z ćwiartkami jajek. Całość ozdabiamy kleksem śmietany chrzanowej i posypujemy natką. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.
Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Lubię mocno kwaśny, koniecznie z jajkiem i białą kiełbasą. Efektownie wygląda podany w okrągłym chlebku, najpyszniejszy oczywiście zrobiony z własnego zakwasu.
U nas gości często, nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych. Kremowy żurek z boczkiem wędzonym, białą kiełbasą i lubczykiem, lekko zabielony słodką śmietanką. Przepis na żurek na zakwasie.
Od wielu lat gości na polskich stołach i ciężko sobie wyobrazić święta bez jego udziału. Aby przygotować świąteczną zupę, należy skorzystać z najlepszych składników, które doskonale podkreślą smak domowego żurku. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Po tym czasie można przyrządzić zupę. Przygotowanie dania żurek z jajkiem i białą kiełbasą dni przed przygotować zakwas: w kamionkowym naczyniu zalać wrzątkiem szklanki mąki, ostudzić, dodać litr przegotowanej wody, skórkę chleba, roztarty czosnek, przykryć gazą, odstawić na dni w ciepłe miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.