czwartek, 20 czerwca 2019

Omlet z jajek i warzyw

Zobacz jak przygotowuje się omlet z szynką. Pytacie mnie w mailach jak zrobić omlet z szynką lub jak zrobić omlet na szynce, taki domowy, pyszny, soczysty i lekki. Taki omlet, jaki jedliście w hotelu na wakacjach.


Omlet z jajek i warzyw

Poniżej prezentuję Ci przepisy na przepyszne omlety – wykonane na trzy różne sposoby, z dodatkiem świeżych warzyw, ziół, a nawet grzybów. Jeśli znudziły Ci się poranki z jajecznicą czy jajkami na miękko, a wciąż masz ochotę na jajka, to być może dobrą alternatywą będzie dla Ciebie omlet z warzywami. Jajka roztrzep z łyżką mleka, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszaj. Dodaj warzywa, dokładnie wmieszaj.


Na małej patelni rozgrzej olej, na gorący tłuszcz wylej mieszankę jajek i warzyw. Połowę ciasta wylej na rozgrzany na patelni olej, smaż omlet na wolnym ogniu. Kiedy jajka lekko się zetną, dodaj połowę kulek sera mozzarella. Po usmażeniu pierwszego omletu smaż kolejny, dodając po ścięciu się jajek pozostałe kulki sera mozzarella.


Puszysty omlet z warzywami i sosem ala tzatziki doskonały na pożywne śniadankoi kolacyjk. Pomidora i paprykę pokrój w grubą kostkę. Trzeba jednak pamiętać, aby nie używać warzyw zawierających dużą ilość wody, ponieważ to sprawi, że konsystencja ciasta na omlet będzie zbyt rzadka i jego przerzucenie na drugą stronę będzie niemożliwe. Jego przygotowanie zajmuje kilka minut, a samo danie jest bardzo zdrowe.


Smakuje wybornie z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw i bagietką. W porównaniu z omletami które z reguły robi się na patelni, ten przygotowujemy w piekarniku. Przygotowanie takiego omletu trwa więcej niż godzinę, ale naprawdę warto jest poświecić tyle czasu. Możemy go przygotować jako potrawę wegetariańską lub wzbogacić dodatkiem mięsa.


Omlet z jajek i warzyw

Dobrze smakuje zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Paprykę i szynkę pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Roztrzep widelcem i wlej. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, włóż warzywa i mieszając, smaż minut.


Ja zwykle omlet robię na patelni o średnicy 24cm – z nieprzywierającą powłoką. Warzyw zmieści się na nim tyle, na ile pozwoli średnica patelni. Wszystko delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Plus sposób na przemycenie sporej ilości warzyw.


Pieczony omlet z warzywami, szynką i serem Na patelni na oliwie przesmażmy przez pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę i pokrojoną szynkę. A skoro tak, to warto go spróbować! Jeśli zgadliście, że lubię jajka to macie rację.


Często po nie sięgam, kiedy chcę zjeść coś lekkiego i pożywnego. Ten delikatny omlet z warzywami i mozzarellą to szybki pomysł na pożywny posiłek. Jak zrobić omlet francuski?


Omlet z jajek i warzyw

Klasyczny omlet francuski przygotowuje się na bazie jajek. Jest on smażony na maśle tylko z jednej strony, tak aby jego wierzch był kremowy i lekko płynny. Omlet francuski – przepis. Dobrze wybełtać w głębokim talerzu , dzięki czemu się odpowiednio napowietrzy. Smażę tylko na klarowanym maśle tak by był lekko galaretowaty , lecz to kwestia gustu.


Przygotujesz go równie szybko, co dwie kromki chleba, a efekt będzie dużo bardziej zadowalający. Czasem warto zrezygnować z nudnych kanapek lub owsianki i postawić rano na inne rozwiązanie - kolorowy omlet. Na pewno nastawi cię pozytywnie na cały dzień. A może chodzi po prostu o sam sposób podania? Twoje dzieci niezbyt chętnie jedzą warzywa?


Spróbuj zaserwować je pod inna postacią niż zwykle. Warzywny omlet zrobiony według poniższego przepisu to właśnie jedna z alternatyw na zdrowe śniadanie z dodatkiem warzyw. Gwarantuję, że potem jeszcze niejeden raz zagości na waszym stole.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty