poniedziałek, 3 czerwca 2019

Omlet na patelni

Jak zrobić omlet, taki klasyczny omlet z jajek? Po nałożeniu na niego dowolnych dodatków, omlet składa się na pół i wykłada na talerz. OMLET to potrawa przyrządzana z roztrzepanych jajek z odrobiną mleka, które po doprawieniu wylewa się na nagrzaną patelnię z masłem i smaży do ścięcia się masy. Omlet to świetna propozycja na śniadanie z wykorzystaniem jajek. Bardzo szybko się go przygotowuje i można dodać do niego ulubione dodatki: szynkę, ser, paprykę.


Omlet to danie wykonane z ubitych jaj, smażone na patelni z dodatkiem tłuszczu, najczęściej masła. Omlety, często podaje się z wypełnieniem a mogą nim być: warzywa, ser, mięso (szynką lub boczkiem). Aby uzyskań puszystą konsystencję omletu, ubija się całe jaja z dodatkiem niewielkiej ilości mleka, śmietanki a nawet wody, chodzi o to aby ubijając wprowadzić do masy.


Na patelni rozgrzej masło. Omlet obrócić na drugą stronę i smażyć, aż z tej strony również nabierze złoto-brązowego koloru. Puszysty omlet biszkoptowy jest gotowy! Podawać z ulubionymi dodatkami – dżemem, miodem, twarożkiem.


To najprostszy biszkopt z patelni! Można go również wykorzystać jako deser. Omlet to roztrzepane jajka, usmażone na patelni i podane z dowolnymi dodatkami.


Każdy ma swój własny przepis na omlet, ale nie każdy wie, który przepis na omlet jest tym klasycznym. Często wzbogacam go pomidorami i świeżą bazylią, ale to już wg. Omlet z cukinią jest bardzo delikatny i smaczny. Pełno białka, zero cukru i mało kalorii - idealny posiłek na rozpoczęcie dnia.


Oczywiście zawsze można specjalnie ugotować warzywa lub usmażyć, ale ten prosty omlet to genialny pomysł na wykorzystanie tego, co nam zostało po poprzednim dniu. Czyli biszkopt z patelni :-) Dobry na weekendowe śniadanie lub szybki podwieczorek dla dzieci. Omlet biszkoptowy z patelni z malinami Już jestem, po krótkiej przerwie, spowodowanej brakiem czasu, upałami i krótkim wyjazdem na Podlasie. Nie wyobrażam sobie jednak życia bez blogowania. Sesja do tego przepisu była robiona podczas największych upałów, kiedy na balkonie temperatura sięgała st.


To było prawdziwe wyzwanie. Masło rozpuść na patelni. Na rozgrzaną patelnię wlej wymieszaną masę, smaż na bardzo małym ogniu. Po 3–minutach delikatnie przewróć na drugą stronę. Usmażony omlet przełóż na talerz, dodaj serek i powidła, złóż na pół i zjedz od razu, ponieważ z czasem omlet traci puszystość.


Smaż przez mniej więcej minuty. Zobacz przepis na omlet z warzywami! Pomidora i paprykę pokrój w grubą kostkę.


Jajka roztrzep z łyżką mleka, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszaj. Dodaj warzywa, dokładnie wmieszaj. Na małej patelni rozgrzej olej, na gorący tłuszcz wylej mieszankę jajek i warzyw. Dodatkowo publikujemy tu przepisy dnia oraz cenne porady, jak w kuchni wykorzystać różne dodatki.


Omlet na patelni

Przygotuj ulubione danie z pomocą działu Przepisy! Następnie na patelnię wlewamy masę na omlet, która smażymy na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Omlet przewracamy na drugą stronę (dobrze jest mieć jeszcze jedną taką samą patelnię z roztopioną, niewielką ilością masła) i smażymy przez chwilę. Naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu! Dania główne Pizza na patelni.


Co lepsze, otwarcie patelni w trakcie przygotowania dania, wciąż zapewnia nam czystość kuchenki, a to za sprawą specjalnie zaprojektowanej tacki ociekowej, na którą skapuje tłuszcz i para wodna. Tym co bardzo mocno mi się podoba, jest to, że jedna część patelni posiada specjalne „wypustki grillowe”. Idea jest taka, że ma być gęsty, ale jednak musi sie sam (albo z niewielką pomocą) rozlać po patelni. Od tego zależy czy omlet będzie puchaty czy nie (jak ciasto będzie za rzadkie, to rozleje się za bardzo).


Gęstość generalnie to kwestia praktyki – po kilku podejściach będzie wiadomo o co chodzi. Grzyby Przepisy Śniadanie. Wlej na patelnię roztrzepane jajka i smaż omlet przez chwilę, pilnując cały czas, by się nie przypalił.


Następnie posyp wierzch serem pleśniowym - będziesz miała prawdziwie francuskie śniadanie! Zroluj omlet na patelni i poczekaj, aż ser się rozpuści. Ułóż na talerzu ładną kompozycję z pokrojonego na plastry omleta. Połowę ciasta wylej na rozgrzany na patelni olej, smaż omlet na wolnym ogniu. Kiedy jajka lekko się zetną, dodaj połowę kulek sera mozzarella.


Po usmażeniu pierwszego omletu smaż kolejny, dodając po ścięciu się jajek pozostałe kulki sera mozzarella. Omlety podawaj udekorowane ostrym Sosem chili i pomidorkami koktajlowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty