środa, 19 czerwca 2019

Przepis na królika

Dania z królika to zazwyczaj potrawy bardzo delikatne, a jednocześnie smaczne i bogate w cenne składniki odżywcze. Lekkostrawne mięso z królika, o niskiej zawartości cholesterolu, jest idealne zarówno dla osób będących na diecie, jak również dla tych którzy cierpią na niedobory białka. Zalety smakowe i zdrowotne mięsa króliczego coraz częściej docenia się w kuchni. Królika oczyść, umyj i osusz.


Oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr i odstaw na godzinę. Oliwę i sok z cytryny dokładnie wymieszaj do uzyskania emulsji. Dodaj posiekaną pietruszkę, majeranek, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po pierwsze jest mi przykro, że twoje pieczenie królika się nie powiodło. Jesteś pierwszą osobą, która tak ma.


Każdy zachwala ten przepis. Ja zawsze tak robię i wychodzi miękki i smaczny. Może przyczyną był albo stary królik albo nieprzemrożony i nie skruszał, bo jest ważne.


Tak więc mogę gdybać co było problemem. W brytfance rozgrzewam masło z kroplą oleju (dodatek oleju sprawi, że masło nie będzie się przypalało). Wykładam kawałki królika i rumienię je z każdej strony na mocnym ogniu.


Skórka powinna być brązowa. Okrasa mówi żeby piec okmin krócej jeżeli jest termo obieg poza tym w składnikach podane jest masło czy dodać go do sosu czy do wody w której piecze się królika? Kawałki królika wyjąć z wody i dobrze osuszyć. Mięso doprawić solą a następnie obtoczyć w mące, strzepnąć jej nadmiar. Rozgrzać dużą patelnię i na oleju dokładnie obsmażyć kawałki królika (np. partiami, zaczynając od najgrubszych kawałków) po około minut z każdej strony.


Może być serwowane na wiele sposobów, jednak najwięcej serc zdobył królik duszony w sosie własnym. Jak przygotować mięso, by wydobyć z niego soczystość? Poznaj sprawdzony przepis, który przy pomocy ziół i warzyw tworzy niezwykłe kompozycje smakowe. Smakujemy nie tylko jedzenia!


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Madeleine culinary diary. Gotową masę na pasztet z królika możesz wyłożyć do prostokątnej keksówki, ale jeśli wypełnisz nim formę o trójkątnym kształcie, którą uprzednio wyłożysz boczkiem, efekt końcowy będzie piorunujący! Twój pasztet nie tylko będzie pysznie smakował, ale także wyglądał. Składniki: królik,cebulka,czosnek,olej,trochę śmietany i mąkisól, pieprz. Każdą porcję natrzeć roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju.


Przepis na królika

Cebulkę pokroić, zeszklić również na oleju, dodać ziele angielskie, liść laurowy, podlać wodą i do tego. KRÓLIK W ŚMIETANIE – najlepszy przepis na delikatnego i pysznego królika w śmietanie. Czasami przygotowuje królika na niedzielny obiad lub na specjalne okazje, moja rodzina go uwielbia.


Przepis na rosół z tuszy królika. Zdrowe mięso królika — chude, delikatne, z dużą zawartością dobrze przyswajalnego białka i składników mineralnych — jest polecane dla osób z alergiami pokarmowymi. Do osobnego garnka wkładamy pokrojoną na mniejsze kawałki wątrobę oraz słoninę i również gotujemy je do miękkości. Gotowe kawałki przekładam do żaroodpornego garnka. Cebule kroję w piórka, a korzeń pietruszki i marchwie w dość grube plastry lub kostkę, które dodaję do królika.


Przepis na królika

Jednak coraz większa dostępność królika (można je kupić nawet w dyskontach) i pojawiające się co jakiś czas informacje o skażeniach mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego sprawia, że Polacy coraz chętniej po niego sięgają. Zwłaszcza, że mięso to świetnie nadaje się na pasztet. Mięso z królika, choć zdrowe i chude, jest mało znane i niedoceniane. Spróbujcie nasz przepis a przekonacie się same. Trochę warzyw wykładamy na królika.


Całość zalewamy pozostałym sokiem z patelni. Bardzo dobry i tym razem bez mięsa jest też mój pasztet warzywny. Domowy pasztet z królika jest bardzo prosty do zrobienia. PASZTET Z KRÓLIKA - przepis na najlepszy pasztet z królika. Mięso samo się piecze, potem samo dusi.


Pasztet jest pyszny, delikatny i puszysty. Dostałam od Mamy kawałki królika i dzisiaj robiłam go pierwszy raz w życiu. Podałam go z naszymi rodzinnymi buraczkami, które są delikatne.


Durszlak królik duszony. Tydzień królika u Ciebie, jak widzę :D Takiego z ciastem, jeszcze nie próbowaliśmy, bo, jak kiedyś Tobie pisałem, ojciec robił, teraz rzadziej, ale czasem też robi takie pyszne pasztety, że zawsze mówimy, żeby więcej ich było. U nas, to raz-dwa i nie ma dwóch foremek hehe. Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać królika z przyprawami i zostawić na około 2-godziny.


Krok 3: Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego zamarynowane mięso królika razem z cebulą. Na wierzch położyć kawałki masła i zakryć pokrywką. Pieczcie królika około 1h, w połowie pieczenia przekręćcie mięso na drugą stronę. Po wyjęciu z piekarnika posypcie natką pietruszki. Podawajcie z dodatkami: kaszą lub ziemniakami, sałatką.


Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku. Pokaż tylko: Proste przepisy na królika. Wypróbuj receptur, które możesz wykorzystać na każdą okazję! Kolejny przepis z udziałem pysznego królika słusznym sosem z musztardy DIJONE.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pasztet z królika magdy gessler.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty