czwartek, 13 czerwca 2019

Przepis na mokre muffinki

Przepis na mokre muffinki

Muffinki jogurtowe to taki klasyk. Jeden z najbardziej podstawowych przepisów na muffinki. Ja korzystam z przepisu Nigelli Lawson, jedyne co zmieniłam to zastosowałam odrobinę większe proporcje, aby wychodziła cała blacha muffinów. Bo przepis jest świetny. Prosty przepis na wytrawne muffinki o smaku pizzy.


Wytrawne muffinki mogą być podawane jako przekąska, ale świetnie sprawdzą się też jako śniadanie lub lunch do pracy. Dodane przez lamiaw: Tylko o kuchni. Nie znam osoby, która nie uwielbiałaby ciasta czekoladowego.


Ciasto na nie musi być dosyć gęste. Jeśli jednak spływa z łyżki, dodaj do niego więcej mąki. Użyj różnokolorowych, dzięki temu będą ciekawie prezentowały się na paterze.


Przepis na mokre muffinki

Pani Doroto, jeśli chcę zrobić muffiny z nadzieniem i bitą śmietaną, to czy ten przepis będzie dobry? Chodzi mi o to, że przez śmietanę muffinki muszą być w lodówce, a wiadomo że takie ciasto z tłuszczem jest mniej delikatne od biszkoptu, zwłaszcza po wyjęciu z lodówki. Sama nie wiem czy lepiej jakieś biszkoptowe zrobić?


Proste babeczki waniliowe to najprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów – widać to z resztą po tym, jak często znajdziecie go na stronie w najróżniejszych odsłonach (np. w wersji czekoladowej lub z budyniem). W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę „na szybko” lub eleganckie babeczki na przyjęcie. Często pokazuję Wam dekorację muffinek, babeczek, cupcakes, ale żebyście nie musieli szukać, to dzisiaj najlepszy, bazowy przepis na muffiny.


Jest jeszcze lepszy niż poprzedni, bo babeczki wychodzą mięciutkie i delikatne. Do środka możecie wrzucać ulubione dodatki, a nawet za jednym razem zrobić każdą babeczkę inną. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pyszne mokre muffinki. To zdecydowanie najlepszy przepis na proste muffinki czekoladowe, i to podwójnie czekoladowe!


Uwielbiam małe co nieco do kawy, a muffinki są najlepszym pomysłem do wykonania. Przygotowałam dla Was muffinki czekoladowe, które wyjdą każdemu! Są bardzo proste i szybkie do przygotowania.


Nie wymagają wyszukanych składników, na pewno każdy znajdzie je u siebie w kuchni. Do środka można wrzucić co nam się tylko podoba (ja nadziewam marmoladą, konfiturami, owocami, czekoladą). Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii muffinki. Składniki mokre w drugiej misce: jajka, mleko i roztopione masło. łączymy z moktymi mi dokładnie.


Czekoladowe babeczki - czy może być coś lepszego? Wyszły lekko mokre ze względu na ser. Pierwszy raz robiłam babeczki.


Przy następnej okazji zwiększę nieco ilość ciasta ponieważ babeczki prawie nie wyszły poza formę. Kto z nas nie zna tych babeczek - muffinki w błyskawicznym tempie podbiły serca milionów. Dzięki niemu muffinki zjednują sobie rosnącą rzeszę wielbicieli. Składniki , czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier puder i. Zobacz przepis na muffinki czekoladowe, pyszne babeczki z owocami i inne smakołyki! Wystarczy połączyć i mokre składniki, tak aby w masie widać było grudki i przełożyć ciasto do zalotek.


Grudki w cieście sprawiają, że babeczki są bardziej kruche i puszyste. Następnie wszystkie składniki – oraz mokre – połącz razem. Po upieczeniu poczekaj chwilę, aby nieco przestygły, potem ostrożnie wyjmij z otworów w formie.


Wystarczy chwila na połączenie wszystkich składników, plus minutek pieczenia i muffinki bananowe będą gotowe. Tak przygotowane muffinki, w wersji bez dodatków w postaci kremu, będą idealną przekąską do szkolnego lunchboxa dla dzieci. Z kakaowymi babeczkami najlepiej smakuje budyń waniliowy lub śmietankowy. Ugotuj go według instrukcji na opakowaniu, a ciasto na muffinki przygotuj, wykorzystując prosty przepis na muffinki kakaowe. Wszystkie składniki, a więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao mieszamy ze sobą w misce.


W drugim naczyniu mieszamy ze sobą mokre składniki: jajka, mleko i olej. Mokre składniki wlewamy do suchych i szybko, niedbale mieszamy. Dziadek nigdy nie jadł muffinek. Wybrałyśmy muffinki bananowe – to był strzał w dziesiątkę! Babeczki wyszły świetne, takie wilgotne, puszyste… Dla nas idealne.


Więc do kuchni i pieczemy! W jednej większej misce mieszamy składniki ,w drugiej mokre. Wlewamy składniki mokre do suchych i bardzo szybko mieszamy łyżką tylko do połączenia składników(gwarancja lekkości po upieczeniu). Zbyt długie i dokładne mieszanie spowoduje,że po upieczeniu będą twarde i zbite.


Posypać resztą posypki i piec przez około minut. Witajcie, macie jakiś sprawdzony przepis na muffiny? W drugiej połączyć mokre, jajko zmiksować z mlekiem oraz olejem.


Zależy mi na tym, żeby nie były. Ten przepis został wyróżniony w konkursie wielkanocnym organizowanym przez markę Florina. Sprawdź, jak zrobić czekoladowe muffiny z budyniem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty