W tym przepisie starałem się jednak jak najwierniej odtworzyć oryginalne danie i muszę oczywiście przyznać, że użycie smalcu wyraźnie wpływa na finalny smak leczo. Na co dzień jednak do przygotowania leczo wybieram tłuszcz roślinny. Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki. Daleko mi do kulinarnej i jakiejkolwiek innej ortodoksyjności, kombinowanie, zmienianie to wręcz obowiązek, ale granice gdzieś tam nadal istnieją i polskie leczo dawno je przekroczyło. Co więcej nie ma w nim cukinii, kabaczka czy.
Alma leczo doprawiała słodką czerwoną i wędzoną papryką oraz cząbrem, tymiankiem i oregano. Zgapiłam to od niej, choć tak naprawdę ona bardzo chętnie podzieliła się przepisem. Nie trzeba się tego bać, warto zaryzykować, bo leczo bardzo zyskuje na smaku. Węgierskie leczo przygotowuje się na smalcu. Jeśli chodzi o oryginalne węgierskie leczo, to nie dodajemy żadnej cukinii a tym bardziej bakłażanów.
A oto przepis na leczo węgierskie, prosto z Budapesztu. Ortodoksyjnie, wg przepisu z zaprzyjaźnionej czardy niepodal Nyiregyhazy. A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat.
Czy można mówić o jakimś pierwowzorze? O to swego czasu zapytaliśmy u źródła. Przepisie na oryginale węgierskie leczo?
Zaprzyjaźniony Węgier, który z niejednego pieca chleb jadł, podał nam przepis według niego stanowiący wzorzec dla leczo. Pierwsze moje leczo postanowiłam zrobić z oryginalnych węgierskich produktów. Na hali kupiłam białą i czerwoną paprykę, wędzone i niewędzone papryki w proszku (słodką i pikantną) oraz salami i kiełbaski debreczyńskie.
Do przygotowania leczo najlepsza jest papryka igołomska i taką właśnie udało mi się kupić. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.
Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Oryginalne węgierskie leczo – bezglutenowe, wegańskie. Wariactw na temat warzywnego węgierskiego gulaszu jest bez liku.
Przykład dania, do którego możemy wykorzystać sezonowe letnie warzywa, także wtedy gdy nie mamy za bardzo innego pomysłu co z nich przygotować. Pyszna przekąska w stylu meksykańskim ! Placki z mięsem mielonym i warzywami. Napoje Zdrowe i oryginalne smoothie.
Prawdziwe leczo to leczo węgierskie. Nazwane tak wyłącznie dzięki ostrości potrawy jakiej nadaje jej papryka. Polecam przepis na klasyczne leczo. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany.
Lekka, pożywna, pełna świeżych warzyw i witamin. Robi się je szubko i łatwo. Lista przepisów na leczo oryginalne z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Leczo to doskonała potrawa na wakacje. Jak się ma w domu dorastające córki, trzeba się pogodzić, z tym, że wszytko, co gotujesz musi być fit. Fit jogurty, fit zupy, fit obiady i fit leczo. Tak się przyzwyczaiłam do tego, że jest to dla mnie naturalne, iż robimy leczo z kurczakiem, zamiast np.
Przedstawiam Wam zatem leczo na nasz sposób. Dzisiaj proponuję leczo z kiełbasą, pomidorami i cukinią, czyli modyfikację tradycyjnego węgierskiego leczo, w którym nie znajdziemy cukinii. Odmian tej potrawy jest wiele, ilu kucharzy tyle wersji. W sam raz sprawdzi się na jesienne pluchy i chłody lub w zimowe dni, kiedy wrócimy głodni i zmarznięci do domu.
W czym tkwi sekret dobrego leczo? To oryginalne, węgierskie przygotowuje się na bazie dobrego smalcu oraz solidnej porcji papryki w proszku. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. A może chciałbyś zweryfikować swój dotychczasowy przepis?
U nas znajdziesz tylko prawdziwe, oryginalne receptury rodem z Węgier. Leczo, bogracz, gulasz węgierski i dużo, dużo więcej! Choć potrawa ta ma węgierski rodowód to śmiało można powiedzieć, że należy również do polskiej klasyki.
Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Ja do tej klasyki dodałam cukinię, do której mam. To jedno z moich ulubionych, jednogarnkowych dań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.