czwartek, 21 lutego 2019

Mokry biszkopt

Mokry biszkopt

Zobacz jak zrobić puszysty i wilgotny biszkopt. Ilość jajek dobieram i wielkości potrzebnego biszkoptu. Zasada, której zawsze się trzymam jest taka, że ile jajek - tyle łyżek cukru i mąki, np. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Słodkie fantazje.


Mokry biszkopt

Dodane przez agusw: Tylko o kuchni. Wychodzi super smak i aromat. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na mokry biszkopt. Mokry biszkopt Utrzeć cukier z żółtkami. Dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.


Ubić białka i dodać do ciasta. Rozłożyć na cieście jagody. Robię tort urodzinowy dla teścia i pomyslalam o jednej warstwie o kokosowym smaku.


Wymyśliłam sobie wafelki princesse pokruszone w malakserze Plus roztopioną białe czekolada Plus kilka łyżek bitej śmietany. To ma być warstwa dolna. Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest! Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny. Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu.


Aby zrobić biszkopt w innym kolorze, np. Wówczas bardzo często dodaje się również szczyptę proszku do pieczenia. Najczęściej szykujemy duże torty. Popularny jest również biszkopt na tort prostokątny.


Piekłam biszkopt tysiące razy i nigdy nie wyszedł,z różnych przepisów,a i tak zawsze nie wychodził,ale wczoraj przeszłam sama siebie Nawet tż był w szoku,że wreszcie się udało. Cudowny, puszysty biszkopt z dodatkiem oleju. Ten wilgotny biszkopt z olejem sprawdza się fantastycznie głównie latem, gdy pieczemy dużo ciast z owocami i galaretką. To bardzo uniwersalny i sprawdzony przepis, który szczerze i gorąco polecam.


Biszkopt urósł ponad formę. Puszysty i bardzo wilgotny biszkopt czekoladowy. Gdy robię biszkopt czekoladowy na sam koniec po mące dokładam rozpuszczone masło, na jajek ok g,można nawet połączyć z lakierem alkoholowym, mega smak i cudna wilgotność. Dobrze, jeśli jego góra jest równa – wtedy łatwo można pokroić go na warstwy. Idealny biszkopt powinien być lekki i delikatny.


Mokry biszkopt

Testem bylo tez uzycie zlotego barwnika i ja tak jak dziecko ktoremu po raz pierwszy daje sie do reki farbki , maluje wszystko, tak ja rowniez wykorzystalam zlotko na maksa zgodnie z zasada: Sie kupilo, sie ma , sie uzywa! Dzięki czemu biszkopt jest wilgotniejszy i nie trzeba go zbyt mocno nasączać. Lubię oba jednak ten suchszy bardziej nadaje się do tworzenia tortów piętrowych bo ciasto ma bardziej jak dla mnie zwartą strukturę i nie jest zbyt delikatne.


Jeśli masy j będzie za dużo, biszkopt nie uzyska puszystości. Jeśli dojdzie do przewagi masy mokrej, testowy patyczek będzie „wiecznie” mokry, a ze względu na brak „rusztowania”, ciasto opadnie. Sprawdzony, przetestowany i co najważniejsze rośnie wysoki. Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną, lśniącą pianę.


Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;. Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć. Artykuły na temat: mokry biszkopt przepis. Ucierane ciasto z owocami.


Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT CYTRYNOWY : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek.


Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. Tort śmietanowy z jagodami 75. Jest na to jakiś sposób. Wczoraj robiłam ciasto i wydawało mi sie że nasaczyłąm niedużo a ciasto pływa.


Prezentuję biszkopt, który można nazwać idealnym. Rośnie bez proszku do pieczenia. Cała tajemnica tego cuda tkwi w. Pieczemy około minut lub dłużej, jeśli patyczek wetknięty w ciasto pozostaje mokry.


Przed wyjęciem z tortownicy biszkopt studzimy. Przyznaję, że robiłam to ciasto z ogromną obawą. Przepis na ciasto żabie oczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty