wtorek, 14 lutego 2017

Przepis na leczo kabaczek

Leczo nie musi być daniem z dodatkiem mięsnym – same warzywa nie tylko doskonale wypełnią żołądek, ale też zachwycą smakiem. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Przepis na leczo z kabaczkiem. Magdalena Z Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Biały Fartuszek. Czytaj więcej Zobacz więcej.


DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Leczo to potrawa, która lepsza staje się z czasem, więc możesz przygotować je dzień przed planowym momentem podania. Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza. Duszone lub pieczone potrawy z kabaczka (z małą ilością tłuszczu) poleca się szczególnie osobom na dietach lekkich i odchudzających. Leczo, to węgierska potrawa na bazie papryki i mięsa.


Leczo powinno być dość ostre, jednak warto doprawiać zgodnie z. Wczoraj zrobiłam twój przepis - wyszedł bardzo smakowity. Malutki mankament to taki, że nie podałaś jakiej wielkości słoiczek z przecierem użyłaś, dodałam więc na oko. Jedyną modyfikacją jaką zrobiłam to dodanie boczku wędzonego (tak jak ktoś w pierwszym komentarzu sugerował), naprawdę fajny przepis. Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam. Zdecydowanie kabaczek z makaronem, to smak mojego dzieciństwa, wakacji, lata i wczesnej jesieni.


Kabaczek z makaronem jest moim ulubionym. Moja mama tak właśnie przygotowywała taki sos lub leczo z kabaczka i podawała z makaronem. Wrzucić cebulę, usmażyć na rumiano.


Dodać kiełbasę, smażyć minut od czasu do czasu mieszając. Całość zalewamy bulionem. Ilość bulionu zależy od tego, czy wolicie gęstsze czy rzadsze leczo. Gotujemy wszystko na nie dużym ogniu, dodajemy koncentrat i przyprawy.


Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa zmiękną i całość się lekko zagęści. Oba warzywa są odmianą dyni zwyczajnej. Różnią się między sobą okresem wzrostu oraz etapem dojrzewania. Cukinia jest warzywem młodym, delikatnym i lekko słodkawym, natomiast kabaczek to cukinia dojrzała. W swoim składzie zawiera wiele witamin i składników.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Bardzo nam zasmakowało leczo z kabaczkami,więc żeby zapewnić sobie takie smakołyki poza sezonem. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Przepis na leczo kabaczek

Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 7gramowy kabaczek.


Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka. Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką. Cebulę obrać z łusek, opłukać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę. Do dużego garnka przełożyć smalec i roztopić.


Przełożyć cebulę, kiełbaskę, razem wymieszać i podsmażyć. Leczo może, ale nie musi być daniem niskokalorycznym. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal. Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal.


Podwoiłam składniki i wyszły mi miseczki leczo, choć wybrałam opcję kg świeżych pomidorów zamiast puszki #128521; Następnym razem wezmę składniki x żeby chociaż na dwa dni starczyło. Leczo jest dobre jako jednodaniowy sycący obiad lub w mniejszych ilościach jako późne śniadanie, treściwa kolacja, a nawet jako jedna z kilku potraw serwowanych na imprezie. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Na sam koniec dodaj kabaczek, duś całość, często mieszając, by kabaczek równomiernie zmiękł (zmieni barwę z białej na jakby szklistą). Leczo z kabaczkiem dopraw solą, pieprzem, mielonym kminem, odrobiną mielonej ostrej papryki.


Leczo z kiełbasą – przepis na to znane większości Polaków danie przywędrował do Polski z Węgier, gdzie oryginalną, podstawową bazą do leczo są warzywa: cebula, papryka i pomidory. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki.


Przepis na leczo kabaczek

Tak, jak pisałam wcześniej, cukinia nie wymaga długiej obróbki termicznej. Oto prosty przepis na nieoczywistą kanapkę, która świetnie sprawdzi się na śniadanie czy kolację. Leczo jest ukochanym daniem Węgrów, ale od wielu lat gości też na polskich stołach.


To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty