wtorek, 24 lutego 2015

Pierniczki świąteczne na szybko

Pierniczki świąteczne na szybko

Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek.


W zasadzie to te pierniczki to było trochę uzupełnienie pomysłu na “prace ręczne”, którymi mieliśmy uatrakcyjnić weekend. Kupiłem taki zestaw do robienia paczek na prezenty. Tylko nie pomyślałem, że Ninka się nim nie zainteresuje przesadnie, jeśli nie ma powodu, a przede wszystkim wsadu (prezentów) do tych paczek. Pierniczki powinny być miękkie już po upieczeniu.


Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną. Przepis na pierniczki świąteczne na szybko. Do miski wsypać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę.


Dodać jajko, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz szczyptę cynamonu, mielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej i białego pieprzu. Pachnące cynamonem pyszne świąteczne pierniczki w swojej klasycznej wersji mogą być dość pracochłonne. Jednak nasz przepis wymaga jedynie kilku prostych składników oraz odrobiny czasu. Ich przygotowanie możesz zamienić w świetną zabawę dla całej rodziny.


Szybkie pierniczki świąteczne. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Ich wielką zaletą jest fakt, iż nie trzeba na nie czekać, aż zmiękną, bo nie są twarde.


Z ciastem idealnie się pracuje, a wykrawanie ciasteczek to czysta przyjemność:) Wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy (czyt. smakowy) jest rewelacyjny. Te pierniczki na szybko piekłam w zeszłym roku na ostatnią chwilę. Uważam, że jest to najlepszy przepis na świąteczne pierniczki.


Najbardziej lubię w nim to, że nie jest czasochłonny a pierniczki rozpływają się w ustach! Grudzień to czas pieczenia i folgowania sobie. Oblane czekoladą i mające w środku powidła lub dżem pierniczki alpejskie to wyśmienita przekąska do gorącego kakao. Piernik z konfiturą podawany jako ciasto np. Bożego Narodzenia można przygotować szybko.


Najważniejsza jest właściwa proporcja składników oraz wyważenie ilości przypraw. Dzisiaj zapraszam po przepis na najlepsze pierniczki świąteczne! Można je zrobić w każdym momencie przed Świętami, przed samą Wigilią lub nawet trzy tygodnie wcześniej. Na każdą okazję - Wigilię Szkolną czy do pracy, dla dzieci i znajomych. W każdym razie pierniczki te naprawdę warto zrobić - pyszne, szybko miękną i można je w łatwy sposób dostosować do diety eliminacyjnej, dlatego podaję podstawę, a w nawiasach zamienniki.


Dla faceta i leniwej baby ;) Zapisując się na newsletter akceptuje otrzymy Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga najsmaczniejsze. Te “pierniki na szybko” można upiec nawet w Wigilię, bo od razu po upieczeniu są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia. Najsmaczniejsze są w lukrze! Polecam wszystkim spóźnialskim!


Tym razem ekspresowe pierniczki, szybkie w przygotowaniu i do szybkiej konsumpcji, więc można je zrobić tuż przed Wigilią. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Foremkami wykrawać pierniczki o różnych kształtach. Jest on bardzo łatwy i przede wszystkim szybki do zrobienia.


Zapach przypraw korzennych rozchodzi się po całej kuchni. Sami możemy je przygotować zdecydowanie wcześniej. A tuż przed świętami ozdobić. Charakteryzuje się bowiem tym, że gotowe ciasteczka nie muszą długich dni leżeć, aby zmiękły i już tego samego dnia nadają się świetnie do jedzenia. Dobry, sprawdzony przepis na świąteczne pierniki jest jak skarb - wraca się do niego co roku, by przygotować pyszne, korzenne ciasteczka na Boże Narodzenie.


Jednym słowem u Ciebie nie powinny nazywać się pierniczki świąteczne, ale pierniczki szybko znikające :-) Ogromnie się cieszę, że przepis Ci odpowiada. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Stolnicę posypać obficie mąką i rozwałkować na niej ciasto na cienki placek. Układać na wyłożonych pergaminem blaszkach i piec minut w temp.


Po wystudzeniu dowolnie udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty