czwartek, 5 lutego 2015

Przepis na lukier

Lukier na różne sposoby. Konsystencja lukru zmienia się już po krótkim czasie ze względu na odparowującą wodę. Do przygotowania najlepszego lukru do ciast i ciasteczek wystarczą jedynie dwa składniki, które z pewnością posiadasz w domu. Klasyczny lukier ma jednolitą konsystencję i delikatny, perłowy połysk. Jak zrobić lukier idealny?


Przepis na lukier Do przygotow. Jeśli zastanawiacie się jak zrobić lukier idealny, to mam dla was sprawdzony przepis na najlepszy lukier do ciast, babek, ciasteczek i innych wypieków. Przetestowałam na jagodziankach i wyszło super.


A robi się błyskawicznie i bardzo łatwo – na prawdę warto wiedzieć jak taki lukier przyrządzić, bo jest świetnym wykończeniem słodkich pyszności. Najprostszy lukier można przygotować, mieszając wrzątek z cukrem pudrem i dodając odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowana masa lukrowa, jeszcze gorąca, może zostać wylana na domowe wypieki. Potem wystarczy poczekać aż zastygnie, tworząc na pączkach, jagodziankach czy cieście słodką skorupkę o delikatnie cytrynowym smaku.


Prosty, szybki, biały lukier o smaku cytrynowym. Jest lśniący i gładki, idealny do ciast, szczególnie babek, serników. Kroki wykonania: Cukier puder wsypać do miseczki, dodać cukier waniliowy(jeśli ktoś nie lubi c.waniliowego,nie musi go dodawać), porcjami dodawać wodę tak, aby powstała jednolita masa. U nas w domu lukruje się identycznym lukrem - prosty i skuteczny przepis na znikające lukrowane cudeńka.


Akurat na Wielkanoc do baby Czasami sok z cytryny i. Taki lukier cytrynowy super jest wylać na moje ciasto cytrynowe. Można oczywiście zrobić też lukier cytrynowy ze zwykłego cukru. Domowy lukier do ciasta, lukier do ozdoby - przepis Przy okazji wcześniejszego wpisu Krajanka z powidłami i orzechami, podaję przepis na domowy lukier do ciasta. Dlatego od pewnego czasu dostaję bardzo dużo pytań na temat lukru i ozdabiania pierniczków.


Przepis na lukier

Wobec tego dzisiaj zapraszam na post, w którym podam przepis na lukier i pokażę na filmie jak szybko i prosto udekorować pierniczki. Przy dekorowaniu pierniczków cukierkami na pewno chętnie pomogą nam dzieci. Jednak główny czynnik, na który warto zwrócić uwagę, to cena: sklepowy lukier – ok. Wygląda to na niezłe naciąganie klienta… Mam nadzieję, że po zapoznaniu się z przepisem nie będziesz już przepłacać za sklepowe gotowce i postawisz na domową wersję tej dekoracji.


Im więcej cukru pudru, tym lepsza krzepliwość i „bielszy odcień bieli” ;). Po wymieszaniu składników na lukier białkowy warto wypróbować kilka kropel lukru na talerzyku i zobaczyć, czy schną wystarczająco szybko i czy dekoracja nie rozpływa się zaraz po wykonaniu. Jest słodką kropką nad kulinarnym „i”. Zwieńczeniem kuchennego wyczynu.


Nie można go nie doceniać! To on dodaje naszym wypiekom tak ważnej słodyczy. Pełni on również rolę dekoracji.


Niektórzy kupują gotowy lukier, a przecież można z łatwością przyrządzić go w domu. Wypróbuj przepis na lukier z białkiem i przekonaj się, jakie to proste! Do lukru możemy wsypać odrobinę kolorowych barwinków spożywczych. Do nabycia w cukierniach.


Przepis na lukier

Jest trwały, nie kruszy się , jest lśniący. To tani i szybki oraz łatwy przepis, wart polecenia. Jeśli lukier będzie za mocno podgrzany po nałożeniu na ciastka będzie się kleił bez znaczenia jak dużo czasu damy mu na wyschnięcie. Do pofarbowania lukru możecie użyć barwników cukierniczych.


Najlepiej spiszą się te w żelu lub proszku, barwniki w płynie mogą za bardzo rozcieńczyć lukier. Zobacz jak krok po kroku zrobić idealny lukier - taki o idealnym smaku i najlepszej konsystencji. A teraz przepis na mój lukier do ciasta: Cukier puder przesiej przez sitko, dzięki czemu będzie go łatwiej utrzeć. Do miski wsyp cukier, wlej wodę i ewentualnie olejek. Za pomocą drewnianej pałki lub łyżki utrzyj cukier z wodą i aromatem,aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.


Przepis na lukier

Lukrem polej od razu lekko ostygnięte ciasto. Jeśli zdecydowanie nie chcecie jeść surowego białka, lukier można ubić w kąpieli wodnej. Na małym (!) ogniu ubijamy białko przez około min.


Jeśli zaś chcesz nadać mu koloru – dodaj więcej cukru pudru. Miksuję, aż lukier będzie miał dobrą konsystencję – będzie bardzo gęsty. Ubijam białko z cukrem na sztywną pianę, potem po dodaniu cukru pudru piana nie będzie miała sztywności, ale będzie na tyle gęsta, że powstanie świetny lukier.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty