wtorek, 10 lutego 2015

Przepis na kluski parowe

Przepis na kluski parowe

Rozcieram i zostawiam do wyrośnięcia. Mąkę trzeba przesiać przez sito do miski, dodaję zaczyn z drożdży, resztę mleka, sól, wbić jajka i rozpuszczone masło. Wyrabiam gładkie i lśniące ciasto.


Przepis na kluski parowe

W Niemczech i Austrii zwane pod nazwą Germknödel nadziewane są powidłami śliwkowymi, a z góry posypane zmielonym makiem z cukrem pudrem i polane roztopionym masłem. Taką właśnie wersję prezentuję Wam poniżej. Dziś proponuję kluski z nadzieniem dżemu jagodowego. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.


Do miski wsypać mąkę, wbić jaja i wlać rozczyn. Ciasto na kluski wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Dodane przez gosiaw: Tylko o kuchni. Kochani czy oprócz książki znajdę jej przepisy w internecie bo dziwo nic nie mogę znaleźć! Kliknij, aby zobaczyć przepis.


Moje kluski parowe nie wyszły tak jak bym chciała, ale cóż są dobre i się zje. Kluski gotujemy minut na parze. Pyszne kluski z ciasta drożdżowego, które gotowane są na parze.


Jedyne wspomnienie o nich pochodzi z przedszkola,gdy panie kucharki podawały kluski parowe z cukrem i masłem. Pampuchy znane również pod wieloma innymi nazwami tj. Można je podawać na słodko z owoc ow ymi sosami bądź na wy trawnie z sosem grzybowym, mięsnym, pieczeniowym itp. Po kolei pokazuję, jak prosto zrobić udane parowańce czy buchty.


Polecam przepis na pampuchy delikatne puszyste na parze. Dołączam prosty sposób na sos serow. Sposób przygotowania przepisu: Babcine kluski na parze.


Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek. Rozrobione drożdże wlać do dołka w mące. Przepyszne polskie kluski na parze. Zaimponujcie waszym kobietom :) Składniki: - g drożdży - 5g maki (na kluski) - 3-łyżki mąki. Przygotujemy je z ugotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej.


Zachęcam Panów do pomocy przy niedzielnym obiedzie. Wyszły przepyszne, puchate, miękkie i delikatne. No, cudo (są nawet lepsze niż te od mamy, ale ciii ;)).


Z przepisu wyszły mi kluski, ale to dlatego, że sposobem mojej mamy rozwałkowałam ciasto i szklanką wycinałam kółka. Tym razem przygotowujemy je w wersji jagodowej – z jagodowym nadzieniem i jagodową polewą. Wypróbowany przepis na kluski parowe. Sekretny przepis na puszyste parowce. Dodać jajka i mleko, dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).


Pod koniec wlać masło i ponownie wyrobić. Z racji że zdania są podzielone co do jajka, czy się daje całe czy tylko żółtko… poszłam do mojej babci po przepis, który ona ma jeszcze od mojej prapra babci… do ciasta powinno dodawać samo żółto, jednak aby kluski były bardziej puszyste można dodać ubite na sztywną pianę białko do ciasta pod koniec…ale jak to mówią. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kluski parowe.


Danie mojego dzieciństwa. Puszyste kluski parowe nadziewane jagodami bądź truskawkami podane z sosem jagodowym, kwaśną smietaną i świeżymi owocami. Smak dzieciństwa i smak lata. Po upływie testowego okresu zdecydujesz czy warto zakupić abonament w extra.


Nawet wtedy jeżeli z jakichkolwiek powodów nie będziesz zadowolony z naszego serwisu zgłoś to w ciągu dni od daty zakupu, a otrzymasz zwrot całej kwoty abonamentu bez żadnych pytań. Wszystkie prawa zastrzeżone Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody kwestiasmaku. Do każdej kluski dajemy łyżkę jagód i dobrze sklejamy.


Układamy na stolnicy i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia. Sos jagodowy Jagody które nam zostały podsmażyć na patelni,dodać śmietanę lekką podgotować żeby sos trochę zgęstniał i dosłodzić do smaku. Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Placki ziemniaczane z gulaszem.


Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i siemiem lnianym (metodą domową) Dodaj do ulubionych. Buchty czyli kluski na parze z sosem truskawkowym, przepis z kategorii Inne dania główne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty