poniedziałek, 16 lutego 2015

Leczo z cukini z kiełbasą

Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.


To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem.


To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Przygotowanie do min Czas gotowania osób Porcja. To tradycyjne węgierskie danie powinno być zrobione na smalcu i wędzonej słoninie. Leczo z cukinią i kiełbasą. Ja proponuję wersję lżejszą.


Do podsmażenia cebuli użyłam oliwy z oliwek a zamiast słoniny chudą wędzoną kiełbasę. Ponieważ w moim domu leczo. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.


Leczo z cukini z kiełbasą

Coś ciepłego, sytego, domowego. Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle kolorowa potrawa – użyj do niej aż trzech rodzajów słodkiej papryki. Jeśli lubisz bardziej wyraziste dania – dodaj także dowolny rodzaj papryczki ostrej, chili lub jalapeno. Gotowe danie powinno być wodniste, tak by dało jeść się łyżką do zupy – dodaj więc esencjonalny bulion warzywny i. Kiełbasę, cukinię, cebulę i paprykę na leczo z cukinią kroimy w kostkę.


Potrawy świąteczne Potrawy gotowane Dania gotowane Dania z cukini Potrawy z cukinii Dania główne leczo Kuchnia polska porcji minut. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany.


Pokrojoną kiełbasę podsmaż razem z warzywami – papryką, cukinią, bakłażanem i cebulą. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec. Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń.


Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Na pierwszy ogień poszło leczo z cukinią i kiełbasą. Proporcje dania są oczywiście dowolne, nie jest to jakiś konkretny przepis.


Leczo z cukini z kiełbasą

Wyszło bardzo smaczne danie, którym zajadaliśmy się wszyscy na obiad :). Jeśli lubicie smak wędzonki, niezbyt chude dania, to leczo z kiełbasą będzie jak znalazł! Proste, smaczne, delikatne i niskokaloryczne leczo z cukinii jest jednym z tych dań, które polecam osobom na diecie, lubiących kuchnię delikatną, fit i zdrową.


Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza np. Sprawdź przepis na leczo. Przepis na leczo z kiełbasą i bez cukinii. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.


W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut.


Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Podawaj z kromką dobrego chleba. Szukasz pomysłu na szybki i łatwy w wykonaniu obiad dla całej rodziny? Wypróbuj przepis DG na leczo z papryką, cukinią i różnymi rodzajami mięsa.


Zajrzyj na Kuchnię Lidla i inspiruj się. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów.


Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty