czwartek, 19 lutego 2015

Chleb pszenny na drożdżach świeżych

Chleb pszenny na drożdżach świeżych Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę z solą. Drożdże rozrabiamy w szklance ciepłej wody z cukrem. Rozrobione drożdże przelewamy do wgłębienia w mące i delikatnie mieszamy łyżką tak aby powstała zawiesina. Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym.


Chleb pszenny na drożdżach świeżych

Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Prosty przepis na pyszne białe pieczywo. Składniki: Mąka pszenna 5- kg Oliwa z oliwek -1-2. Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący.


Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Najprostszy przepis na chleb pszenny na drożdżach suchych.


To super szybki przepis na chleb, który zawsze się udaje. Chlebek jest prosty do zrobienia i smakuje jak wiejski chleb z pieca. Pszenne chleby na drożdżach mają to do siebie, że wysychają dość szybko.


A co do najlepszego to kwestia smaku i gustu. Ja średnio lubię chleby na zakwasie. I nawet nie jestem wyjątkiem, jest sporo osób, które preferuje pszenne pieczywo na drożdżach.


Chleb pszenny na drożdżach świeżych

Awaryjna ,ale szybka metoda przygotowania smacznego chlebka na świeżych drożdżach. No może nie całkiem świeżych ,bo zamrożonych. Mam zawsze w zamrażalniku poporcjowane d Zobacz więcej. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?


Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.


Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Dodać sól, cukier i letnie mleko oraz ciepłą wodę. Całość dokładnie wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.


Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin). Nie można, bo to przepis na chleb drożdżowy, takie modyfikacje nie mają sensu, zmienia się absolutnie wszystko.


Na blogu jest kilkaset przepisów na chleby na zakwasie, zachęcam do skorzystania z wyszukiwarki. Wszędzie gdzie zakwas żytni, można zamienić na zakwas orkiszowy bez zmiany proporcji. Przepis na ten chleb pszenny znalazłam na Mojej piekarni (gdzie swoją drogą jest mnóstwo fajnych przepisów na chleb i różne wypieki piekarskie). Najpierw chciałam wypróbować inny przepis na chleb pszenny, ale po obejrzeniu filmiku zdecydowałam się właśnie na niego. Robiłam już wiele chlebków, ale ten jest wyjątkowo pyszny i można go dowolnie modyfikować.


Ja zrobiłam ze świeżych drożdży, pół na pół zwykła mąka pszenna z mąką pszenną pełnoziarnistą, z dodatkiem płatków owsianych i suszonych pomidorów. Podwójna porcja Wyszedł perfekcyjnie. Domowy chleb pszenny ETAP 1: Do drożdży z cukrem dodajemy mąkę przesianą przez sito Masło roztapiamy, studzimy. Dodajemy mąkę przesianą przez sito, sól i roztopione masło.


Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temp. Chleb oprószamy mąką, nacinamy na wierzchu na krzyż (żyletką lub ostrym nożem) i wkładamy do piekarnika.


Musisz również wyczuć swój piekarnik. Chleby zawsze piekę na funkcji góra-dół bez termoobiegu. Jeśli nie macie dość siły w rękach do wyrabiania ciasta, można użyć robota kuchennego ze specjalnym hakiem na niskich obrotach. Gdy upieczecie chleb raz, rozsmakujecie się w nim na zawsze.


Dzisiaj chcę przedstawić przepis na pyszny chleb pszenny. Oprócz doskonale znanego nam pulchnego chleba pszennego są jeszcze inne rodzaje ciasta. Głównym składnikiem chleba pszennego jest mąka pszenna.


Celem zwiększenia objętości ciasta stosuje się. Przepis na szybki chleb pszenny, bardzo przypominający pieczywo, jakie na co dzień kupujemy w sklepie – oczywiście tylko z wyglądu, bo w smaku chleb jest o niebo lepszy i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli wahacie się czy taki chlebuś zrobić, powinno Was przekonać, że rośnie tylko minut! Jest bardzo smaczny i wyjątkowo prosty.


Dotychczas piekłam tylko chleby na pszennej mące – tym razem spróbowałam z dodatkiem żytniej i wyszedł taki typowy, swojski chlebek, doskonały do domowego smalcu i kiszonych ogórków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty