piątek, 13 lutego 2015

Placek drożdżowy przepis

Placek drożdżowy przepis

Ten placek drożdżowy z kruchą, słodką skorupką to smak mojego dzieciństwa. Taki placek piekła często moja mama. Sama bardzo go lubiła a mi najbardziej smakowała kruszonka posypana obficie cukrem pudrem.


Przepis na placek drożdżowy, ciasto drożdżowe klasyczne, jak u babci. Pachnące aromatyczne ciasto drożdżowe z kruszonką. Jakiś miesiąc temu znalazłam ten przepis i upiekłam moje pierwsze ciasto drożdżowe a dziś po raz drugi.


Jest to najlepszy placek drożdżowy jaki kiedykolwiek jadłam. Kawałek poprzedniego placka zamroziłam i po jakimś czasie go zjedliśmy, był tak samo pyszny jak przed mrożeniem. Pyszne ciasto ze słodką kruszonką i owocami to przysmak, który bez wątpienia nigdy się nie znudzi. Sprawdź nasz przepis na pyszny i szybki placek drożdżowy. Ciepły owocowy placek drożdżowy posmakuje każdemu, zwłaszcza zaserwowany z lodami śmietankowymi i ciepłym sosem waniliowym.


Zaproś do pomocy w kuchni dzieci – będzie to dla nich wspaniała zabawa i niezapomniane przeżycia, które na długo zapadną im w pamięć, budując. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na placek drożdżowy z kruszonką. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Po wyrośnięciu ciasta (powinno podwoić swoją objętość) zagnieć je ponownie i uformuj zależnie od tego, jaki wyrób przygotowujesz (placek, babkę czy ciasto w keksówce). Uformowane ciasto możesz już piec, trzymaj się czasu pieczenia podanego w przepisie, przekroczenie go spowoduje powstanie grubej i twardej skórki. Witam, to moje pierwsze ciasto drożdżowe w życiu. Iwonki i idealnie oddaje on smak drożdżowego ciasta, które pamiętam z czasów dzieciństwa. Ten zapach,który unosił się z piekarnika starej angielki w kuchni Babci,ciepłe, puszyste ciasto, wspaniałe chwile na wsi.


Placek drożdżowy przepis

To wszystko kryje się w jednym kęsie tego placka, w samym jego zapachu. Placek z sliwkami mrożonymi. Zaplataniec drożdżowy, bardzo smaczny placek drożdżowy. Idealny z mlekiem lub kakao. Nawet przygotowanie kruszonki nie sprawi wam kłopotu.


Wystarczą dorodne śliwki węgierki, trochę wolnego czasu i dwie zaradne ręce. Polecam na drugie śniadanie i podwieczorek. Pyszne domowy placek drożdżowy z kruszonką i owocami. Z podanych składników otrzymamy spore ciasto, ale nawet przez kilka dni świetnie przetrzyma się w lodówce (lub dłużej w zamrażarce - pokrojone na porcje).


Rwaniec drożdżowy: przepis na domowe bułki. Parowańce z malinami - przepis na lekkie bułeczki z nadzieniem z malin. Pomidorowa focaccia: przepis na drożdżowy placek z pomidorami. Mleczne bułeczki drożdżowe: przepis na puszyste bułki.


Jest uniwersalny, można położyć na nim owoce jakie tylko się chce i każdy będzie smakował dobrze. Oprócz tego, w połączeniu z pyszną kruszonką sprawia wrażenie wieloelementowego, skomplikowanego wypieku, a przecież jest to. I już na początku muszę to wszystko zdementować. A żebyście naprawdę uwierzyli i zaufali drożdżowym ciastom przygotowałam mały poradnik wegańskich drożdżowych wypieków oraz prosty przepis na drożdżowy placek bez wydziwiania. Podstawowe składniki ciast drożdżowych to mąka, dowolny płyn i drożdże.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na placek drożdżowy. Potrzebny mi jest przepis na placek drożdżowy z owocami i kruszonką, czy któraś poratuje sprawdzonym_zawsze_wychodzącym? Jajka, cukier i cukier waniliowy ucieramy mikserem na gładką masę.


Tym razem placek drożdżowy z kruszonką zrobiłam na bogato. Po upieczeniu dodałam polewę czekoladową. Nie jest to obligatoryjne, możecie ciasto oprószyć tylko cukrem pudrem lub nie dodawać niczego, bo ciasto drożdżowe z owocami jest smaczne samo w sobie.


Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni. Odstawiamy na noc przykryte ściereczką. Smaczne i bardzo proste ciasto drożdżowe. Nie trzeba go wyrabiać tak długo jak tradycyjne.


Ten wyjątkowo intrygujący placek drożdżowy zrobiłam w wersji jeszcze bardziej jesiennej. Doprawiłam przyprawą korzenną do piernika, a zamiast cukru użyłam miodu. Ciasto jest wyjątkowo mięciutkie, puszyste, lekko wilgotne, w smaku przyjemnie dyniowe z nutką miodu. Nie dałam na górę kruszonki.


Dziś mogę się odwdzięczyć i choć świat tak bardzo się zmienił, placek drożdżowy z jagodami i kruszonką pozostał taki sam. Wszystkie przepisy na ciasta drożdżowe z jakimi śę spotkałem były dość skomplikowane. Studiując je i stosując metodę prób i błędów opracowałem ten, który tutaj prezentuję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty