Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Nie jest to prawdziwe węgierskie leczo. Wegierskie leczo opiera się na papryce ale ogromne waznym elementem są wędzone kiełbasy,mięsa i jaja. Pod koniec gotowania do lecza wbijamy jajka i zagotowywujemy.
Wegrzy podaja go czesto z ryzem, rzadziej z ziemniakami. Tego przepisu uczyl mnie nie kto inny jak. Czasami leczo węgierskie jest naszym obiadem, kolacją i śniadaniem. Węgierskie leczo przygotowuje się na smalcu. Leczo węgierskie Idealne latem i już!
Zasadą, którą zapamiętałam są równe ilości składników podstawowych, dodatki mogą być różne. Nie trzeba się tego bać, warto zaryzykować, bo leczo bardzo zyskuje na smaku. Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.
W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Już w weekend obiecany post o mojej węgierskiej, krótkiej wycieczce, a dziś kolejny przepis rodem z węgierskiej kuchni. Nie każdy jednak kojarzy je z Węgrami, dla wielu z nas to podstawowe, polskie danie w czasach gdy na naszych działkach cukinia i kabaczek rosną jak szalone. Poza warzywami powinny się w nim znaleźć również: kiełbasa, czosnek, słodka.
W większym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, odrobinę ją posól. Mieszając, smaż ze min, po czym ustaw mały płomień i przykryj garnek. I tak jak to zazwyczaj bywa w przypadku dań tradycyjnych danego kraju.
A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Co region to inna tradycja, co gospodyni to inny przepis na leczo. I kolejny raz się przekonałam że czasem mniej znaczy lepiej.
Potrawa jest prosta bez żadnych udziwnień typu kabaczki, cukinie czy inne warzywa. Pierwsze moje leczo postanowiłam zrobić z oryginalnych węgierskich produktów. Na hali kupiłam białą i czerwoną paprykę, wędzone i niewędzone papryki w proszku (słodką i pikantną) oraz salami i kiełbaski debreczyńskie. Do przygotowania leczo najlepsza jest papryka igołomska i taką właśnie udało mi się kupić. Nigdy nie ma tego jednego, jedynego przepisu na leczo.
Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Prawdziwe leczo to leczo węgierskie.
Nazwane tak wyłącznie dzięki ostrości potrawy jakiej nadaje jej papryka. Polecam przepis na klasyczne leczo. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Sezon warzywny w pełni, więc pora na zrobienie leczo w węgierskim smaku.
Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Klasyczny przepis na węgierskie leczo - jest wyśmienite! Składniki: papryka szt. To kolorowe, sycące i przede. Pyszne, zdrowe i sycące leczo z kiełbaską.
W sam raz na chłodne dni. Często mam wrażenie, że węgierskie leczo w Polsce to jest bardziej nasze narodowe danie #127477;#127473; o nieco mylącej nazwie tak samo jak pierogi ruskie #129375;#129375;#129375; i mój ulubiony sposób na. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Jak zrobić prawdziwe leczo. W lecie ta smaczna i aromatyczna potrawa często gości na polskich stołach, choć niekiedy ma mało wspólnego z węgierskim oryginałem, w którym nie pojawia się cukinia czy bakłażan.
Osobiście uwielbiam, robię, gdy tylko nadarzy się ku temu okazja. Jeśli lubicie kuchnie lekką, zdrowa i smaczną, to leczo węgierskie czyli popularne leczo z papryki jest zdecydowanie dla was. Sprawdzone, znane smaki są tymi, do których wraca się z wielką przyjemnością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.