czwartek, 19 lutego 2015

Ciasto z masy makowej

Ciasto makowe z masą bakaliową 2Mimo, że już po świętach to mam dla Was przepis na ciasto makowe z masą bakaliową. Wypiek ten nie należy do najbardziej wymagających podczas przygotowania więc na pewno sobie z nim poradzisz. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.


Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Wyniki wyszukiwania dostarcza duszlak. Dania główne Kotlet schabowy z kani. Smakują prawie identycznie jak kotlety schabowe - są mega soczyste i pyszne a skórka obłędnie chrupiąca!


Gdy spróbowałam w pracy od koleżanki ciasta japońskiego – przepadłam. Tak mi zasmakowało, że musiałam je koniecznie upiec. Poprosiłam panią Dorotę o przepis, której serdecznie dziękuję za inspirację :-) Do ciasta można użyć gotowej masy makowej z puszki lub zrobić ją samemu. Masa serowa jest bardzo tradycyjna, bez aromatów i bakalii.


Jednym słowem rewelacyjne ciasto z makiem i serem (dwa w jednym). Dla wielbicieli makowców, jak i serników. Przygotowanie wbrew pozorom jest łatwe i szybkie (do masy makowej użyłam gotowego maku mielonego, a do masy serowej gotowego twarogu mielonego z wiaderka).


Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko.


Z góry dziękuje i pozdrawiam ! To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Robisz taką samą masę makową, jak w przepisie na masę i dodajesz to jedno białko do 6gramów gotowej masy przed wyłożeniem na ciasto drożdżowe.


Tych białek nie ma w składnikach na masę makową a są w opisie sugerującym użycie ich do innych wypieków z użyciem tej masy makowej). Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Całość podpiec minut w temperaturze 1stopni - w rozgrzanym piekarniku. Masa makowa: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem.


Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta z gotową masą makową.


Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Białka ubić na sztywno z małą szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą makową.


Ciasto z masy makowej

Jedną część pokroić na plastry i wylepić nimi spód blaszki o wymiarach ok. Kruche ciasto podzielić na części. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego gęstego ciasta. Ciasto nakładamy łyżką w kilka miejsc do wysmarowanej i obsypanej kaszą manną tortownicy. Ciasto nie zakryje całego dna tortownicy – tak ma być.


W puste miejsca nakładamy masę makową. Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Resztę masy dowolnie układamy na.


Ciasto z masy makowej

Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem – Nowe pyszne ciasto w Małej Cukierence z makiem, kokosem i ananasem.


Trochę zajmuje czasu, ale jest bardzo smaczne. Ananas zanurzony jest w kokosowym kremie budyniowym i ożywia ciasto. Na wierzchu jest pianka z bitej śmietany i galaretki. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra.


Nie wszyscy jednak mają. Połączenie makowca z sernikiem, na kruchym cieście, z czekoladową polewą - ciasto, które zdecydowanie wprowadza w przedświąteczną atmosferę. Zarówno do masy makowej, jak i sernikowej można dodać dowolnych, ulubionych bakalii lub aromatów, choć w mojej, skromniejszej wersji jest równie pyszne. Wylej masę na przestudzony spód i wstaw całość do piekarnika na minut w 180°C.


Następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz ciasto jeszcze przez pół godziny. W garnku zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia,stopniowo dodawać mak. Masę makową połączyć z jajami,mąką ziemniaczaną,dodać aromat i bakalie.


Gotować,aż zgęstnieje,ciągle mieszając. Gorącą masą makową przełożyć przekrojony biszkopt,można polać polewą. Jeśli chcesz wzbogacić jego smak, dodaj do masy makowej dowolne bakalie: migdały, rodzynki, orzechy lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.


Upieczone ciasto udekoruj lukrem, ziarenkami maku lub polewą czekoladową i podawaj razem z kawą zbożową, herbatą lub mlekiem. Pobierz listę składników i przygotuj wyjątkowo kruchy placek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty